Archive for the 'Televisie' Category

mei 26 2012

ONDERTITELING BIJ PROGRAMMA’S. WIE DOET DAT?

Published by Mark Rijk under Televisie

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig wie nou die ondertiteling maakt bij een televisieprogramma? Nou, ik ken er 1! M’n collega (stagiair) Kevin Lux. Hij klust wat bij met het tikken van de ondertiteling.

Continue Reading »

No responses yet

mei 13 2012

DE VIDEOCLUB

Published by Mark Rijk under Me, myself & Jes,Televisie


Ruim 25 paar ogen op me gericht. Ze zijn hongering, willen nieuwe dingen leren, en hopen dat ze vanavond wat opsteken. Het is prachtig om het enthousiasme te zien, terwijl de gemiddelde leeftijd toch redelijk hoog is. “Voor filmen moet je heel veel tijd hebben,” zei een lid van de club wijs.

Continue Reading »

No responses yet

jan 04 2012

NIEUWSITEMS DIE NIET DOORGAAN

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland,Televisie

“Waarom is mijn item niet uitgezonden?” met een tikkeltje aggressieve toon heeft meneer mijn voicemail ingesproken. “We zaten allemaal klaar om de reportage te kijken. En dan komt hij niet!” Met de meneer die mijn voicemail inblèrt heb ik twee dagen daarvoor een item gemaakt. Hij was aardig, kon ontzettend goed lullen en daardoor werd de reportage een toppertje. Bij het afscheid had ik hem benadrukt dat het item waarschijnlijk 2 dagen later zou worden uitgezonden. Waarschijnlijk, want de repo was een leuk en geinig, maar wanneer er groter nieuws zou zijn dan zijn dit de reportages die worden doorgeschoven.

Continue Reading »

25 responses so far

okt 24 2011

DE EGYPTISCHE NIEUWSREVOLUTIE

Published by Mark Rijk under Televisie

UITZENDING GEMIST: DE SLAG OM DE ARABISCHE KIJKER

De revolutie in Egypte wordt grotendeels toegeschreven aan de grote impact van de sociale media. Maar wat voor invloed hadden de nieuwszenders Al Jazeera en, het minder bekende, Alarabiya in het conflict?

Tegenlicht ging naar Caïro en laat zien hoe belangrijk deze omroepen zijn geweest in de revolutie. Een rol die misschien nog wel groter is geweest dan we nu denken. Ik heb bijvoorbeeld nooit geweten dat Al Jazeera gefinancierd wordt door de Emir van Qatar. En laat die Emir nu een hekel hebben aan Moebarak en zijn regime. Het geeft het verhaal een compleet andere invalshoek.

De slag om de Arabische kijker,’ een bijzonder goede documentaire en een ‘must see’ voor mensen die geïnteresseerd zijn in nieuws. Waar ligt de grens van onafhankelijke journalistiek? Het geeft in ieder geval een mooi inkijkje in het journalistenbestaan in het Midden-Oosten.

One response so far

jun 18 2011

D’N OEK VAN’T PAKUUS

Published by Mark Rijk under Me, myself & Jes,Televisie

GROOT FORMAAT

Het is een begrip in ‘s-Heerenhoek, ‘Den oek van’t pakuus’. Het maandelijkse huis-aan-huisblad door en voor dorpsgenoten. Ik was een paar weken geleden de sigaar wat resulteerde in bovenstaand interview. Geinig detail, schrijver van het stuk is troubadour (en bijna buurman!) Engel Reinhoudt.

LEES OOK:
* BEELD EN GELUID HILVERSUM
* INTERNET EN PUBLIEKE OMROEPEN
* NOOIT MEER ZIEN

6 responses so far

jun 17 2011

UHHH AFLEREN

Published by Mark Rijk under Televisie

Nou uhhh… we zijn hier op duhhhh… Prinses Margriet en die vaart naar uhhh…

Zo erg waren mijn uh’tjes dan misschien niet, maar toen ik voor het eerst mezelf terughoorde tijdens cursusdagen voor de radio, waren ze verdomd irritant. Die ben ik liever kwijt, dan rijk (jaja :-)). Alleen, hoe kom je in vredesnaam van dat ge’uh af? Je hebt vaak niet eens door dat je zo vaak uhht. De cursusleider had een simpele, maar rigoreuze oplossing. HOU JE BEK! Niet figuurlijk, nee! Letterlijk!

Bij het zoeken naar woorden staat je mond vaak open. Dat is voor de uhhh het moment om tussen je lippen door naar buiten te floepen. Dat moet je dus tegenhouden. Hou in het vervolg je lippen op elkaar wanneer je zoekt naar woorden. Een stilte laten vallen is vele malen beter dan dat verschrikkelijke stopwoordje. Sterker nog, stiltes kunnen vaak vele malen krachtiger overkomen.
Continue Reading »

4 responses so far

jun 04 2011

BEELD EN GELUID HILVERSUM

Published by Mark Rijk under Me, myself & Jes,Televisie

Het was even terug naar onze kindertijd. De archieven van museum Beeld en Geluid in Hilversum waren een onuitputtelijke bron met plenty oude series uit onze jeugd. Maar dat was niet het enige. Beeld en Geluid is een ontzettend leuk museum wat de naam museum niet eens mag dragen. Het is een experience, met vermaak, historie, maar vooral interactie.

Je opkomst van de trappen bij een tv show, je eigen presentatie van het journaal of misschien zelf het samenstellen van het nieuws. Vooral dat laatste vond ik een briljante vondst. Je krijgt 15 journaal-items en bepaalt zelf welke items er worden uitgezonden en ook in welke volgorde. Jij bent de eindredacteur, jij bepaalt het nieuws, dat wil iedereen toch een keer doen? “Wanneer ik de baas zou zijn van het journaal.”
Continue Reading »

One response so far

nov 02 2010

INTERNET EN PUBLIEKE OMROEPEN

Published by Mark Rijk under Internet,Televisie

Als het aan de VVD ligt gaan de sites van de Publieke Omroep op de schop. “Hergebruik van programma’s op internet is prima, maar daar moet het bij blijven.” Sites zoals bijvoorbeeld die van Kassa, Joop en de speciale pagina van de NOS over de Olympische Spelen kunnen binnenkort verleden tijd zijn.

Ook voor Omroep Zeeland zal zo’n nieuwe regeling flink wat verandering brengen. Het is nog de vraag of nieuwsberichten nog op de pagina mogen komen te staan, maar wat wel duidelijk is dat speciale projectsites verleden tijd zullen zijn.

Een goed voorbeeld is de site van de Zeeuwse Top 40, die vorig jaar nog bekroond werd met een NL-Award. De site is het centrale punt tussen televisie en radio. Je kan er extra materiaal bekijken, nummers beluisteren en … je mag er je stem uitbrengen. Dat stemmen is nu hetgene waar het om draait bij de Zeeuwse Top 40, want de Zeeuw bepaalt uiteindelijk wie er op plaats 1 komt in deze ranglijst.

De Zeeuwse Top 40 is inmiddels al een begrip endus zal dit niet snel gaan verdwijnen. Alleen hoe moeten die stemmen in de toekomst dan verwerkt worden? Een speciaal callcenter of gaan we weer werken met de ouderwetse briefkaart? De Publiek Omroep is klaar voor de toekomst!?

10 responses so far

okt 07 2010

OVER DE STREEP

Published by Mark Rijk under Televisie

Gisteravond bij de KRO de documentaire ‘Over de Streep‘ die nogal wat bij ons losmaakte. Trek een streep in een gymzaal. Geef een stelling aan 60 pubers en laat ze aan de andere kant van de streep staan, wanneer zde stelling voor hen van toepassing is. Het klinkt ontzettend simpel, maar schijn bedriegt.

Bekijk hier de documentaire via uitzending gemist

2 responses so far

aug 20 2010

VAN DER MOST IN KIEKIERIS

Published by Mark Rijk under Televisie,Zeeland

Vandaag gaat de uitzending van ‘Operatie Van Der Most’ over discotheek Kiekieris in ‘s-Heerenhoek. Mijn dorpje op de landelijke zender, maar vooral ook de plek waar ik mijn eerste ‘stapjes’ in het uitgaansleven maakte. Dat was niet zo gek, want in de omgeving van ‘s-Heerenhoek was maar 1 disco en met de taxi richting ‘de grote stad’ Goes koste toch al snel 40 gulden.

En dat was niet het enige, want Kiekieris was een begrip in Zeeland en gewoon een ontzettend leuke tent. Ieder weekend zaten er toch zeker zo’n 4 a 500 mensen en regelmatig was het nog drukker door bekende artiesten die rt langs kwamen. Pasen en tweede kerstdag waren helemaal legendarisch, want dan hing het er met armen en benen uit.

De laatste jaren hoorde ik dat het er met de week rustiger werd. Jammer, maar het blijkt dat vele discotheken het in Nederland zowiezo moeilijk hebben. Tijd dus om wat anders te doen hebben de eigenaars gedacht.

Hennie van der Most (bekend van Preston Palace en Kalkar) werd een half jaar geleden ingevlogen om Kees en Margot van Damme te helpen. Door de hulp van Hennie werd de discotheek omgetoverd tot een pannenkoekenhuis ‘Spek mie Stroop‘. Hoe dat tot stand is gekomen zie je vanavond in Operatie van der Most om 21:20 uur op Ned2. Ik ga kijken en binnenkort zeker een bezoekje brengen in het ‘oude’ Kiekieris.

UPDATE 21 AUG:

De Aflevering

Natuurlijk was het een feest van herkenning als ‘s-Heerenhoekenaar. Prachtige shots van het dorp en redelijk wat bekende mensen.

‘Operatie van der Most’ kijk ik regelmatig, want ik vind het een ontzettend sterk format. Het is eens goed, aangezien je verhaal van Kiekieris kent, dat je kan zien of de makers het programma redelijk wat feiten weglaten of anders voorspiegelen. Soms kan een programma aantrekkelijker worden gemaakt om doelbewust dingen weg te laten. Dat was zeker niet het geval! Ja, gut, er zaten wat kleine foutjes in, want de bevriende aannemer is in werkelijkheid iemand die een joekel van een bedrijf heeft in het aanleggen van biertaps en verhuur daarvan. Het zij ze vergeven, want voor de rest blijft alles overeind.

Ik vond het vooral ontzettend leuk wat sterke indruk de eigenaren Kees en Margot maken op televisie. Ze zijn open over de zaken en durven zichzelf bloot te geven. Tevens was het zeer opvallend dat Hennie veel minder moest doen dan anders. Vooral Margot kwam zelf met tientallen ideeën voor het nieuwe pannenkoekenrestaurant. Hennie werd qua dat een beetje op de achtergrond gezet in deze aflevering endus terecht!

Foto: Beeldbank Zeeland

3 responses so far