Archive for the 'Omroep Zeeland' Category

jun 12 2012

WAT IS JE NAAM?

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland

Wanneer ik klaar ben met een interview vraag ik altijd naar de correcte spelling van zijn of haar naam. Ja, je kan het ook opschrijven. Papiertje zoeken in je zak. Waar is die pen nou gebleven? Dat schiet vaak niet op.

Continue Reading »

3 responses so far

mei 17 2012

JEWANNES VAN DER LINDE GAAT ROCKEN!?

Published by Mark Rijk under Muziek,Omroep Zeeland,Zeeland


Ik bin Jewannes van der Linde en ik è pas un nieuwen ‘oed (2x)
En a de mensen me zie lôpe zehhe ze: oeoe oeoe is dat joen ‘oed

De eerste regels van het briljante nummer ‘Jewannes van de Linde’ van De Schompen. Een kleinkunstliedje welke jarenlang in de Zeeuwse Top 40 stond. Stond ja, want dit jaar is het, door Peter Dieleman geschreven, nummer niet meer in de lijst te vinden. Zonde, sneu, zware ontgoocheling. Hosternokke nog an toe! Gelukkig ben ik niet de enige Zeeuw die gaat hyperventileren dat we Jewannes nooit meer naar de Hoese Mart zien trekken.

Continue Reading »

One response so far

jan 17 2012

‘S-HEERENHOEK IN TRUGKIEKE

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland,Zeeland

Vrijdag 20 januari staat de aflevering van Trugkieke volledig in het teken van de dorpsfilm uit 1969 van ‘s-Heerenhoek. Programmamaker Jan-Willem Antheunisse had de stoffige band al jaren op de plank liggen en vond het nu tijd om er een aflevering van te maken. Het geeft een prachtig kijkje van het dorp ruim 40 jaar geleden.

Continue Reading »

6 responses so far

jan 04 2012

NIEUWSITEMS DIE NIET DOORGAAN

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland,Televisie

“Waarom is mijn item niet uitgezonden?” met een tikkeltje aggressieve toon heeft meneer mijn voicemail ingesproken. “We zaten allemaal klaar om de reportage te kijken. En dan komt hij niet!” Met de meneer die mijn voicemail inblèrt heb ik twee dagen daarvoor een item gemaakt. Hij was aardig, kon ontzettend goed lullen en daardoor werd de reportage een toppertje. Bij het afscheid had ik hem benadrukt dat het item waarschijnlijk 2 dagen later zou worden uitgezonden. Waarschijnlijk, want de repo was een leuk en geinig, maar wanneer er groter nieuws zou zijn dan zijn dit de reportages die worden doorgeschoven.

Continue Reading »

28 responses so far

nov 27 2011

DE KRULBOLMOEDER

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland,Zeeland


Oap boane eehne, de ploehe van Pl’ddet tehen de ploewhe van Neisens… Op boane tweeje…

Met het omroepen van de eerste namen schalt Eliane het Open NK krulbollen van start.

Ik ben beland in een wereld waar het lijkt of de tijd 20 jaar heeft stil gestaan. In het houten kot ruikt het naar vers gezette koffie en au de toilette voor ouwe mannen. Als je hier niet bekend bent zou je een kaartmiddag voor ouderen verwachten, maar hier wordt topsport bedreven. In de kooien wordt het bolspel gespeeld. Een sport die voor de leek nog het meest weg heeft van jeu de boule, maar het kleine balletje is vervangen door een paaltje (staak) en de ijzeren ballen vervangen door houten discs die op kazen lijken.

Oap boane dreije, de ploehe van Meertens tehen de ploehe van Blommaert…
Eliane heeft het druk. Met precieze zet ze de namen op een papiertje, doet die in een plastic ringetje en gooit ze in de mayonaise emmer die vandaag als lotingsschaal dient. Eliane is wedstrijdleider en een beetje de moeder van dit toernooi. Met schelle stem zorgt ze dat iedereen op tijd aan zijn of haar wedstrijd kan beginnen.
Continue Reading »

3 responses so far

okt 28 2011

OMROEP ZEELAND APP

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland

​Het heeft even geduurd, maar sinds gister is de gratis Omroep Zeeland app voor iPhone en Anroid beschikbaar. Ik heb er nu een dagje mee gespeeld en ben er blij mee. De app is overzichtelijk, snel en heeft een aantal handige opties. Zo is het delen van een artikel simpel door de ‘doorstuur button’ linksonderin bij nieuwsberichten. Binnen 2 klikken staat het bericht op facebook of twitter.

De tofste functie vind ik de mogelijkheid om pushberichten te ontvangen bij Breaking News. Een term die eigenlijk nog eens een keer verzeeeuwst moet worden. Ik kwam niet verder dan: “Hosternokke, ei’jt a uhore nieuws,” of, “Noe breekt m’n klomp nieuws.” Iemand een beter idee?

Continue Reading »

2 responses so far

sep 29 2011

EINDREDACTEUR VS REGISSEUR

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland

Een eindredacteur is de kapitein op het nieuwsschip. Hij of zij bepaald wat er in de uitzending komt, speurt naar fouten in items, biedt mogelijkheden aan verslaggevers en kiest de volgorde van de uitzending. Een regisseur is hoofd-uitzending en bepaalt welke camera’s er geschakeld worden, stuurt de ploeg aan én houdt in de gaten of al het nieuws in een bepaalde tijd past.

Het laatste is vaak een gevecht tussen eindredacteur en regisseur. Maar wel een leuk gevecht. “Ik wil da d’r echt in hebben,” roept ze met een lachende toon. “Maar dan moet je een ander item ècht laten vallen, ” roep ik haar na. Ze stoot haar collega aan. “Reken jij nou eens even mee!? Past dat noe in 12 minuten?” Vier zoekende ogen rekenen alles nog eens na. De regisseur staat lijdzaam toe te kijken en weet dat dit echt niet gaat passen.

Het is 9 over 6. Er loopt een item en er staat nog een item klaar van 2 minuten. Mijn water begint te klotsen, “Da ga niet passen!!” roep ik haar toe. Het is even stil. “Zeg Ariane,” roept ze de presentatrice toe. “Wil je in de volgende presentatietekst de 3e regel weglaten? En de eindpresentatie. Opschieten ermee! Lees ‘m maar lekker door!”

De laatste presentatie is gedaan, de eindleader loopt. 11 minuut 58, 11 minuut 59… “KLAAR!” Met een aanzet, komt ze uit haar stoel, en het lijkt of hier juist de wereldbeker is gewonnen. “YES! YEESSS!! YEEEEEESSSSSS!!!! Het is haar verdorie wederom gelukt om de maximaal 12 minuten optimaal te gebruiken. Een rekenwonder? Gevoel voor timing? Ik hou het gewoon op puur geluk. Maar wel geluk waar heerlijk mee is samen te werken!

Vestje… ‘t goa je hoed éé! En wanneer het eens op timing aankomt dan weet ik zeker dat het goed gaat komen in je volgende uitdaging!

No responses yet

jan 17 2011

10 JAAR


“Bloemen? Voor mij!? Wat! 10 jaar in dienst bij Omroep Zeeland? Ik!?”

Ik stond vanmiddag met mijn bek vol tanden toen ik op de redactie deze bos kreeg aangeboden. Mijlpalen zijn mooie momenten om eens terug te kijken op wat je allemaal hebt gedaan, maar ik kreeg er de tijd niet voor.
Continue Reading »

2 responses so far

jan 05 2011

ALMANAK IN DE PZC

Met die omroep-journalist word ik dus bedoeld. Oudjaarsdag stond plots de gasfles in mijn tuin waarmee de pinautomaat in ‘s-Heerenhoek was opgeblazen. Dit was nieuws, en dat wist ik meteen.

Na het bellen van mijn collega’s bij Omroep Zeeland heb ik het een kwartier later gemeld op Twitter. Ik word gevolgd door zo’n 500 mensen waaronder dus ook journalisten van de PZC. Dat weet ik en dat vind ik ook totaal geen probleem. Als nieuwspersoontje wil ik maar één ding en dat is mensen kennis geven van dit voorval.

Ik moest dan ook hard lachen om het volgende citaat: “Regel één is dan natuurlijk dat je geen nieuws weggeeft via Twitter, al was het maar uit concurrentieoverwegingen. Maar sommigen schijnen dat principe nog niet helemaal te begrijpen.”

Nou, ik begrijp het prima! Twitter is een medium waar  nieuwsfeiten elkaar in rap tempo opvolgen. Stuur ik dit bericht niet de wereld in, dan doet een andere twitterende voorbijganger dat wel. Als we op de PZC-verslaggever moet afgaan moet ik dus eigenlijk wachten tot de nieuwsuitzending van 18:00 uur wanneer het wordt uitgezonden. Welkom in de nieuwe wereld!

Continue Reading »

11 responses so far

nov 20 2010

LASTIGE ITEMS

Published by Mark Rijk under Omroep Zeeland

Ik vind het een eer om dit soort reportages te maken, maar ze leggen ook verdomd wat druk op je.  “We zijn al 3 dagen met dit interview bezig,” vertelde moeder ons. Dat zijn uitspraken die mij op scherp zetten. Je beseft dat deze familie je een stuk vertrouwen geven en hopen dat je er goed en integer mee omgaat. Normaal gesproken maak je je items hoofdzakelijn voor de kijker, de Zeeuw dus. Maar hier maakte ik het net zoveel voor vader, moeder, zus én Yannick.
Continue Reading »

One response so far

Next »