mei
23
2012
De internetsites van de NOS moeten aan banden worden gelegd volgens de Telegraaf, Volkskrant en Nu.nl. “Oneerlijke concurrentie!” Volgens deze commerciële bedrijven zou de NOS een grote marktverstoorder zijn, omdat ze betaald worden uit publiekelijk geld. Ze zien het liefst dat de NOS flink wordt gekort en dat de internetpraktijken tot een minimum worden beperkt. Is dit dan hét ei van Columbus? Kranten kunnen dan eindelijk geld gaan verdienen via internet.
Continue Reading »
sep
16
2011
Deze etalage zagen we bij een winkel in Salem Massachussets. Een perfecte inzending voor ‘There, I fixed it. No, you didn’t‘ dachten wij zo.
‘I fixed it’ is een onderdeel van de populaire Amerikaanse site Failblog. Het is zelfs zo populair dat ze een eigen fotoboek hebben uitgebracht. En niet onverdiend, want in de boekenwinkel Barnes & Noble zagen we dat het één van de best verkopende boeken is.
Eens kijken of mijn inzending in ieder geval op de site komt te staan.
LEES OOK:
* SALEM – NEWARK
* BOSTON
nov
02
2010
Als het aan de VVD ligt gaan de sites van de Publieke Omroep op de schop. “Hergebruik van programma’s op internet is prima, maar daar moet het bij blijven.” Sites zoals bijvoorbeeld die van Kassa, Joop en de speciale pagina van de NOS over de Olympische Spelen kunnen binnenkort verleden tijd zijn.
Ook voor Omroep Zeeland zal zo’n nieuwe regeling flink wat verandering brengen. Het is nog de vraag of nieuwsberichten nog op de pagina mogen komen te staan, maar wat wel duidelijk is dat speciale projectsites verleden tijd zullen zijn.
Een goed voorbeeld is de site van de Zeeuwse Top 40, die vorig jaar nog bekroond werd met een NL-Award. De site is het centrale punt tussen televisie en radio. Je kan er extra materiaal bekijken, nummers beluisteren en … je mag er je stem uitbrengen. Dat stemmen is nu hetgene waar het om draait bij de Zeeuwse Top 40, want de Zeeuw bepaalt uiteindelijk wie er op plaats 1 komt in deze ranglijst.
De Zeeuwse Top 40 is inmiddels al een begrip endus zal dit niet snel gaan verdwijnen. Alleen hoe moeten die stemmen in de toekomst dan verwerkt worden? Een speciaal callcenter of gaan we weer werken met de ouderwetse briefkaart? De Publiek Omroep is klaar voor de toekomst!?