jan 03 2012

‘S-HEERENHOEK ONTSNAPT AAN RAMP(JE)

Published by Mark Rijk at 21:43 under Zeeland

Wanneer is iets een ramp en wanneer een rampje? Een dorp van 2000 inwoners volledig onder de asbest? Mensen die dagenlang niet meer in of uit hun huis kunnen. Straten, daken, tuinen en speelplaatsen moeten dagenlang worden schoon gemaakt. Is dat nou een ramp, of een rampje?


Gistermiddag was er brand in een caravan in een leegstaande loods van het AMAC-terrein in ‘s-Heerenhoek. Het was op klaarlichte dag waardoor omwonenden snel de brandweer konden alarmeren. Binnen een kwartier kon het teken brandmeester worden gegeven. Hulde aan de brandweer, maar een tweetje van een vrijwillige brandweerman, die aanwezig was, verontruste me.

De locatie leent zich wel voor vandalisme. Tijd om te slopen voordat het echt gaat met al dat asbest.

Op het Amac-terrein werden landbouwmachines gemaakt. Het ging voor de wind, maar door recessie en concurrentie moest het bedrijf in 2005 de deuren sluiten. Sindsdien staat het drie voetbalvelden grote terrein te verpauperen. Plannen voor een nieuwe woonwijk op die plek zijn in het verleden gestrand. Wat rest zijn 10 grote gebouwen vol asbest. Door de verpaupering heeft het een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Er is al een speelfilm gemaakt, maar het gebouw trekt ook anderen aan. Er wordt wel eens vuurtje gestookt en een paar maanden geleden werden er nog 2 mannen opgepakt omdat ze koper van het gebouw jatten. Zo vreemd is het niet, want om op terrein te komen moet je alleen een lullig Heras-hekwerkje over.

Het AMAC-terrein was ook al eerder in het nieuws. Het heeft de eer om in de top 10 van meest vervuilde gebieden van Zeeland te staan. Hieperdepiep, hoeraaa! Plannen om het terrein schoon te maken waren er regelmatig, maar een datum van uitvoering is er nog lang niet en dus zal het terrein met de maand verpauperen.
Op dit moment is het AMAC-terrein eigendom van Sagro. Het grondverzetsbedrijf, ook uit ‘s-Heerenhoek, doet er niets mee en heeft zelfs tot 2015 de tijd om het te laten staan zoals het nu is.
Wanneer het brandje van gistermiddag niet snel was gesignaleerd dan had het dak snel in de fik kunnen staan. En wanneer het dak in brand staat dan is het overslaan naar andere loodsen een mogelijkheid. Met het zuidwesten windje van vanmiddag, had het dorp onder de asbest kunnen liggen.
Ik als dorpsbewoner hoop dat er snel iets met het AMAC-gebouw gaat gebeuren, want anders gaan we er toch nog eens achter komen of je een dorp vol asbest een ramp of rampje noemt.

UPDATE: De PVDA wil inmiddels dat de gebouwen gesloopt worden.

3 responses so far

3 Reacties to “‘S-HEERENHOEK ONTSNAPT AAN RAMP(JE)”

 1. willy verbeekop 04 jan 2012 om 13:42 uur

  groot gelijk mark slopen die handel .voordat er echt iets mee gebeurd

 2. Mark Rijkop 05 jan 2012 om 00:55 uur

  Het is te hopen dat het voordien niet in de fik gaat.

 3. Renierop 05 jan 2012 om 09:10 uur

  Was deze brand nu in ‘s-Heerenhoek west, of valt dit onder ‘s-Heerenhoek zuidwest? Ik kan me voorstellen dat jij in ‘s-Heerenhoek zuid woont en dus niet weet of dit valt onder oost of west maar waar ligt de scheidslijn?

  Sterker nog: Valt ‘the horeca region’ dan onder ‘s-heerenhoek centraal en wanneer wordt daar dan het huisvuil opgehaald?

  Is een mooi item voor ouwoeraevond… ;)

Geef een reactie