nov 27 2011

DE KRULBOLMOEDER

Published by Mark Rijk at 11:32 under Omroep Zeeland,Zeeland


Oap boane eehne, de ploehe van Pl’ddet tehen de ploewhe van Neisens… Op boane tweeje…

Met het omroepen van de eerste namen schalt Eliane het Open NK krulbollen van start.

Ik ben beland in een wereld waar het lijkt of de tijd 20 jaar heeft stil gestaan. In het houten kot ruikt het naar vers gezette koffie en au de toilette voor ouwe mannen. Als je hier niet bekend bent zou je een kaartmiddag voor ouderen verwachten, maar hier wordt topsport bedreven. In de kooien wordt het bolspel gespeeld. Een sport die voor de leek nog het meest weg heeft van jeu de boule, maar het kleine balletje is vervangen door een paaltje (staak) en de ijzeren ballen vervangen door houten discs die op kazen lijken.

Oap boane dreije, de ploehe van Meertens tehen de ploehe van Blommaert…
Eliane heeft het druk. Met precieze zet ze de namen op een papiertje, doet die in een plastic ringetje en gooit ze in de mayonaise emmer die vandaag als lotingsschaal dient. Eliane is wedstrijdleider en een beetje de moeder van dit toernooi. Met schelle stem zorgt ze dat iedereen op tijd aan zijn of haar wedstrijd kan beginnen.

Op boane eehne, moe de ploehe van Pl’ddet speelj’n!
Het lijkt een sport zonder internationale allure, maar het zou zomaar kunnen dat volgend jaar het krulbollen op de internationale UNESCO lijst komt te staan. De provincie Zeeland heeft de sport aangemeld voor de titel, want het is volgens hen een uniek stukje historie. Op de lijst staan bijvoorbeeld al de Spaanse Flamengo, en ook het Turkse olieworstelen prijkt op de lijst. Waarom zou het krulbollen er niet op horen?

Op boane tweeje, kan d’n volhende bolle behinn.
Ik hoop alleen van harte dat wanneer het krulbollen de UNESCO lijst haalt, Eliane er met naam bij komt te staan. Zij zorgde ervoor dat het Open NK krulbollen als een geoliede machine verliep en wij een aantal prachtige soundbites rijker waren.


De uitzending is HIER terug te bekijken.

3 responses so far

3 Reacties to “DE KRULBOLMOEDER”

 1. Cobyop 28 nov 2011 om 13:46 uur

  Doare moe je toch vo van dene overkant koamen, wil jut een bietje kunn begreijpen; en dan diên ambiance :-)

 2. bvdeop 03 dec 2011 om 21:19 uur

  Het was een prachtige reportage, ik heb er erg van genoten.

  Nu nog staat me het beeld van de rollende bollen en schoenen voor de geest. Leuk!

 3. Mark Rijkop 06 dec 2011 om 10:36 uur

  @Coby: :-)
  @bvde: Bedankt Bert!

Geef een reactie