sep 05 2011

DAG 6: WILLIAMSBURG VIRGINIA

Published by Mark Rijk at 04:58 under USA

We slapen uit deze morgen en doen het allemaal rustig aan. Het is wel een keer lekker na alle dagen rond half 8 uit bed te zijn gekomen. Rond een uurtje of 11 gaan we ontbijten bij Cracker Barrel en maken een rondje langs de kerstwinkels in de buurt.

We moeten natuurlijk wat nieuwe ornamenten scoren voor onze kerstboom en we hebben echt keuze genoeg. Een kleine selectie van wat we vandaag hebben gekocht.

Daarna gaan we richting het oude gedeelte van Williamsburg waar een Barnes & Noble zit. Het is een boekenwinkel die altijd gigantisch is en aangezien we boekenfans zijn neuzen we twee uurtjes rond. Het leuke is dat er overal heerlijke sofa’s en banken staan om op het gemakje een boek door te bladeren. Het is lekker binnen, want buiten gaat de temperatuur naar de 35 graden.

Toch doen we nog een wandeling door het historische centrum van Williamsburg, want historie is hier genoeg. Het stadje is 1 van de oudste stadjes van Amerika. Hier werden in de vroege jaren van 1800 de fundamenten gelegd van wat nu de US is. De eerste presidenten komen dan ook uit deze regio en veel officiële documenten, die nu nog gelden, zijn hier geschreven.

Historie hebben ze niet zoveel in Amerika, maar ik moet toch bekennen dat ze er zeer goed mee omgaan. Het is allemaal heel toegankelijk, ze vragen weinig entree om ergens binnen te komen en alles wordt uitvoerig uitgelegd.

Wij vinden het mooi maar worden toch flink bevangen door de hitte. Hier is het dus inderdaad 36 graden en we gaan eens wat verkoeling opzoeken.

In de auto dit keer. Airco op standje heel koud en we rijden een rondje door de eerste willekeurig woonwijk. En ja hoor, het eerste huis wat we tegenkomen heeft flinke schade door orkaan Irene.

We hebben vanmorgen een aardig gesprek gehad met de eigenaresse van een kerstwinkel. Ze vroeg of we er ook bij waren toen Irene over Williamsburg kwam. Nee, antwoorden wij. “Well, you missed al the fun!” Ze deed er wat lacherig over, maar ze zijn echt flink geschrokken. Het stadje is precies een week geleden flink geraakt en sindsdien zijn de gevolgen nog flink merkbaar. Veel huizen zijn beschadigd en de elektriciteit is nog niet bij iedereen terug. Het vrouwtje van de winkel had donderdag pas weer stroom. Wanneer je op de grote en toeristische wegen van Williamsburg blijft zie je alleen veel takken in de berm en wat omgevallen bomen. De rest is binnen 1 a 2 dagen gerepareerd en weggehaald omdat het hier puur op het toerisme draait. Ga je een woonwijk in, dan zie je de puinhopen nog steeds.

De helden van deze buurt zijn niet de brandweermannen, maar wel de werklui van de elektriciteitsbedrijven. Je komt de wagens van die mannen, hieronder op de foto, op bijna iedere straathoek tegen. Volgens de vrouw in de kerstwinkel hebben ze nog zeker een maand nodig om iedereen weer van elektriciteit te voorzien. Irene is bij ons al lang uit het nieuws verdwenen, maar hier hebben ze er dus nog iedere dag mee te maken.

Daarna doen we nog een aantal winkels aan, eten een hapje heerlijke vis en rond een uurtje of 7 gaan we toch nog even sporten. Jawel, we gaan weer mini-golfen!

Jes speelt vanavond de sterren van de hemel, maar heeft op drie holes weer te veel slagen nodig om te winnen.

Ik win dus weer. Joehoe ;-)

Morgenochtend gaan we weer toeren. Dit keer noordwaarts naar de hoofdstad Washington DC. Als we de weersverwachtingen moeten geloven was dit de laatste dag met alleen maar zon. We kunnen de komende dagen flinke buien verwachten. Ach ja, 2 plu’s in de auto en we gaan een heel eind komen. Tot morgen weer… en we vinden het ontzettend leuk hoe jullie iedere keer weer fanatiek berichtjes schrijven. Voor ons is het iedere morgen weer heerlijk wakker worden!

12 responses so far

12 Reacties to “DAG 6: WILLIAMSBURG VIRGINIA”

 1. Ayanop 05 sep 2011 om 07:22 uur

  36 graden warm? Net aangekomen in Dubai en 6 uur vanmorgen was het al 32 graden en inmiddels tegen de 40….. (en inderdaad niet leuk)

 2. Corrieop 05 sep 2011 om 07:58 uur

  Over het weer is altijd wel iets te klagen nietwaar, eens kijken wat jullie leuker gaan vinden, hitte of regen…..
  wat een mooie foto s weer! Leuk om beeld bij een verhaal te hebben.

  Ellewoutsdijkse watersportfeesten zijn ook weer voorbij, die hebben zaterdagnacht flink de wind van zee gekregen, ze hebben degelijk aan de tentstokken moeten hangen! fikse onweersbui.
  Gisteren weer volle bak alsof er niets gebeurd was, als enige getuige een groot stuk natte vloer, waar overigens weer druk op gedanst werd, het werd weer een zuud-bevelands feestje, het leek wel een reunie van streekgenoten ( overigens redelijk veel familie van je tegengekomen)

  Vandaag, maandag begint alweer met onstuimig weer. Dus, we v rolijken ons maar op aan jullie verhalen.
  Washington…mmm….dat is 37 jaar geleden dat ik daar was…. :-)

  Have Fun! en veel cultuur slurpen

  Corrie

 3. Rinus en Magdaop 05 sep 2011 om 09:01 uur

  Hallo jullie

  Wat een hitte dat mag voor jullie wel een beetje

  minder. Maar wat die mevr. in de winkel zei jammer

  dat jullie er niet waren toen Irene er was vind ik tochwel

  geukkig dat dat niet zo was. Hier alles goed veel gefietst
  van de week met mooi weer nu regent het en waar schijnlijk
  heel de week.

  groetjes pa en ma

 4. Moniekop 05 sep 2011 om 09:27 uur

  Heej Mark en Jes,

  Vind het geweldig om jullie berichtjes en foto’s te zien, lezen.
  Geniet nog van jullie vakantie.
  Ik zie jullie volgende bericht weer wel verschijnen kijk er nu al naar uit:D!

  Kus je nichtje

 5. Mariekeop 05 sep 2011 om 09:35 uur

  Goedemorgen!!! Wat fijn dat er elke dag toch weer een verslagje staat! Ondanks de rustdag hebben jullie weer genoeg gezien en beleefd (en gekocht!).

  Vandaag dus naar Washington. Voor mij was het 1997 (!) dat ik daar voor het laatst was (als je het landen per vliegtuig in 2002 niet meetelt). Bijzonder dat jullie nu ook dat nieuwe beeld van Martin Luther King kunnen zien. Ach en ook al regent het vandaag iets, Washington is dan ook weer een stad die je prima per plu kan zien.

  Gaan jullie nog naar Arlington (graf JFK) of naar het Smithsonian? Wij zijn toen naar het Space & Air Museum gegaan, indrukwekkend met de Enola Gay en een Space Shuttle.

  Veel plezier vandaag!!! Ik geniet morgen wel weer met jullie mee :)

  Liefs, Marieke

 6. wim en Betsyop 05 sep 2011 om 11:07 uur

  hoi hoi

  Ondanks de rustdag hebben jullie toch nog veel gedaan en gezien. Voor de mensen die getroffen zijn met de storm Irene zal het toch niet leuk zijn .
  Hier is alles oké met Woody gaat het ook goed hij zit bij Wim zelfs op schoot.
  liefs en groetjes wim/pa en betsy/ma

 7. Leonieop 05 sep 2011 om 11:44 uur

  Hi Jessica en Mark!
  Nathalie vertelde mij over Mark z’n website dus je begrijpt dat ik erg benieuwd was naar jullie reisverslag.
  Mooie foto’s en leuke verhalen erbij. Geniet ervan en een goeie verdere reis gewenst!!!
  Groetjes, Leonie

 8. Rudy, Daan en Saarop 05 sep 2011 om 12:36 uur

  Lekker zo’n rustdagje waar je niet verplicht ergens heen moet rijden. Lekker geshopt zo te lezen, moet jullie kerstboom dit jaar toch eens komen bewonderen!

  Het schijnt hier herfstweer te worden van de week volgens Piet Paulusma (hij zit er wel eens naast…) dus we doen met jullie mee. En ach plu’tje erbij, auto ritjes, radio aan en rijden maar toch.
  Ik ben zowaar naar de supermarkt gelopen vanmorgen met Saar in de wandelwagen, dus dat was mijn spannende uitje voor vandaag! Maar alles gaat hier verder super.
  Geen visite vandaag, dus kan ik lekker aanrommelen thuis.
  Veel plezier verder, tot morgen.
  Groetjes!

 9. Mark Rijkop 05 sep 2011 om 13:27 uur

  @Ayan: Dat is idd een stukje warmer. Probleem is dat het zo ontzettend vochtig is waardoor het minder te behappen is.
  @Corrie: Die treffen het ook weer niet he. Da’s het zoveelste jaar dat ze aan de stokken moeten hangen. En die familie… Ze stonden weer allemaal op de dansvloer zeker? ;-)
  @ Rinus en Magda: Jamme van het weer, maar jullie hebben de km’ers weer gemaakt de laatste weken.
  @Moniek: Bedankt Moniek, :-)
  @Marieke: Die hebben we wel op de planning staan. Maar het Rocket Museum… Die is volgens mij verplaaatst naar Alabama.
  @Wim en Betsy: Ah! Wat goed om te horen dat Woody het goed maakt!
  @Leonie: Bedankt voor je reactie!
  @Rudy, Daan en Saar: En alles is goed gegaan tijdens de wandeling. Wat goedom te horen! We hebben al zoveel foute meuke voor kleine kids gezien dat we telkens aan Saar moetenen denken :-)

 10. Cobyop 05 sep 2011 om 15:02 uur

  Hoi Mark en Jes,

  Een paar dagen de kleinkinderen over de vloer gehad en even wat minder tijd gehad, maar wel een leuke tijd.
  Wat hebben jullie in die paar dagen toch weer veel beleefd en o.a. jullie magen flink op de proef gesteld. Mark ik dacht dat jij inmiddels wel maagproof zou zijn :-) Fijn als je dan zo’n rustdag ertussen neemt.
  Wat zijn de foto’s en de beschrijvingen toch weer leuk.

  groetjes Coby en Ad

 11. inekeop 05 sep 2011 om 15:22 uur

  Hoi Mark en Jes,

  Na dagen geen internet (computer boven gezet) kan ik eindelijk jullie verhalen lezen.
  Wat super hebben jullie het.
  Mark je ma en ik hebben net boodschappen gedaan bij de Em-te.
  Hier was het dit weekend bijzonder warm met savonds hevige onweer.

  Nog veel vakantieplezier en veel mooie verhalen.

  Groeten
  Tante Ineke

 12. Mariekeop 06 sep 2011 om 14:15 uur

  Heb het maar even nagezocht. De Enola Gay maakte idd deel uit van een tijdelijke expositie, die staat er niet meer. Maar het Space and Air Museum is er nog wel gewoon. Maar misschien zonder deze publiekstrekkers (voor mij dan) wat minder interessant. De Space Shuttle staat nu in een bijgebouw ergens bij Dulles.

Geef een reactie