sep 11 2011

DAG 12: NEW YORK PART 2

Published by Mark Rijk at 05:11 under USA

Het was meteen duidelijk dat 9/11 veel dichter bij kwam. Bij de Staten Island Ferry, de boot naar New York, waren we al 10 politieagenten tegen gekomen voor we nog maar in de aankomsthal waren. En bij het wachten op de boot was het nog “erger”. Honden roken aan iedere tas en regelmatig moest er 1 open om te controleren of er iets gevaarlijks inzat. In vergelijking met de dag ervoor loopt de spanning op, hoewel de New Yorkers er nog redelijk luchtig mee omgaan. Na 10 jaar weten ze dat bij iedere herdenking de beveiliging weer op standje 10 staat. Zij zijn het langzamerhand gewend. Wij kijken ons ogen uit, maar de mensen de New Yorkers geven het gevoel aan je dat het goed is. Wees attent, maar laat dit soort dingen je dag zeker niet verpesten.

Eenmaal varend zagen we 2 van dit soort bootjes varen naast ons. Ieder zeilschip of waterscooter wat maar iets te dichtbij kwam werd direct in het vizier gehouden en gedwongen om verder van de ferry te gaan te gaan varen. Terwijl de gewone passagiers rustig hun krantje bekijken zit ik toch iedere keer weer naar het ‘battle-bootje’ te kijken of het allemaal goed gaat. Het gaat gelukkig iedere keer goed, maar rustig een krantje lezen kunnen we niet. Het lijkt of we een war-zone betreden, maar in ons achterhoofd weten we dat we er weer een heerlijke dag New York van gaan maken.


Onze eerste stop van vandaag is het Flatiron building. 6 jaar geleden waren we hier ook, maar toen stond die in de steigers. Jes en ik hebben het er al jaren over. Als we teruggaan, dan zeker langs het Flatiron. Wanneer je er in een rechte hoek staat lijkt het iedere keer gezichtsbedrog. Wat is hij toch machtig mooi. Misschien wel het mooiste gebouw ter wereld.

Best druk :-)

Daarna lopen we richting Central Park. Alleen we komen de weg niet over. Het is vandaag protestdag. Één keer in de zoveel maanden kan je je als organisatie inschrijven wanneer je wil protesteren. In een mars, waar wel 20 groepen aan meedoen, kan je dan dwars door New York je stem laten horen. Het is een maf gezicht. Van brandweermannen die meer geld willen, tot de lokale Ierse dansgroep die maar geen nieuwe kleding krijgt. Luidkeels roepen ze hun statement en worden door boe-geroep of groot applaus door de mensen langs de weg ontvangen.

En bij Central Park natuurlijk de bekendste Apple Store van de wereld. Jammer dat ze aan het verbouwen zijn en alleen de kelder functie doet als winkel.
Uiteindelijk halen we de overkant van de straat en lopen Central Park in. Het is ineens een heerlijk momentje van rust tussen al het getoeter en overige geluiden van New York.
Het is zaterdagmiddag en er zijn veel locals in het park. Wat je vooral veel ziet zijn sportende mensen, ouders met kinderen, bruiloftsfeesten en verliefde paartjes die samen een foto op een bankje maken.
Plots zien we 5 mannen in zwembroek lopen die de aandacht vragen van het publiek. We staan iets te ver weg en we schenken er daardoor geen aandacht aan. We lopen verder en plots… zoef, zoef, zoef… de mannen staan ineens allemaal rond Jessica! Ze zingen een liedje als een echte jongensband en wagen een poging Jessica mee te laten zingen. Met rode wangetjes doet ze mee… alleen wat willen ze in vredesnaam? Plots stoppen ze en leggen keurig uit, waar ze mee bezig zijn. Een inzamelingsactie tegen kanker… of Jessica ook even een paar dollar in haar zwembroekje wil stoppen. Hahaha!!! Ik gier het uit!!! Jessica denkt er geen seconde over na en 2 heren krijgen natuurlijk een dollar toegestoken. De Speedo-people. Heerlijke ludieke actie! We wensen de heren succes en nog geen 5 meter verder is het volgende slachtoffer aan de beurt.
Strawberry Field hadden we al eens gezien en dus lopen we naar het beeld van Alice in Wonderland. Op de zaterdagmiddag is dat meer een klimtoestel.
Het is heerlijk weer endus zit Central Park redelijk vol in het weekend.
New Yorkers die willen fietsen rijden dwars door de stad om in het park een paar rondjes te doen. Als je de hoofdwegen daar volgt kan je toch al snel een rondje van zo’n 8 kilometer doen. Ik zou m’n trainings-tenue wel willen aantrekken, maar die ligt nog in ‘s-Heerenhoek.
Na Central Park gaan we naar ChinaTown. We wilden nog even naar een Joodse bakker om een bolus te eten… alleen… we waren even vergeten dat het zaterdag was, en het dus sabbat is. Dan maar geen bolus, maar een Pickle.
En die zijn potverdorie ook dicht. Verdorie!
Het loopt tegen de avond en beginnen moe te worden. We nemen de metro om toch nog even een kijkje te nemen op Times Square.
En daar is het natuurlijk één grote kermis. Weer veel politie op de been en de grootste gekken. Meneer hieronder verkocht Obama condooms. Zijn kreten zijn heerlijk… “Election.. Erection!” :-)
Het blijft een bonte kermis.
En aan Times Square zit de mafste speelgoedwinkel van de US. Inclusief draaimolen binnen.
Het begin langzaamaan donker te worden en ledlampjes beginnen de overhand te krijgen.
En wij vinden het prachtig hoor!
Tuurlijk joh!
En rond een uurtje of 7 nemen de metro naar Staten Island Ferry om weer richting Newark te gaan.
Éénmaal op Staten Island zien we de lichtbundels als herdenking waar 10 jaar geleden de Twin Towers stonden. Een mooie herinnering zo een dag voor 11 september. We hebben veel politie gezien vandaag, maar waren er snel aan gewend. Eigenlijk laat je je snel meevoeren in de stad. Wees allert, maar laat je het de dag niet verpesten.

Morgen rijden we naar Boston, want op de dag van de herdenking zou Zuid-Manhatten volledig zijn afgesloten. En de beveiliging die we vandaag hebben gezien zal morgen nog vele malen groter zijn. Daar passen we voor.

Overigens blijven we alle berichtjes geweldig vinden. Soms hebben we alleen erg weinig tijd om ze te beantwoorden. Sorry hoor!

12 responses so far

12 Reacties to “DAG 12: NEW YORK PART 2”

 1. Corrieop 11 sep 2011 om 08:10 uur

  Goodmonrning Big Apple!!!
  AMazing pics….en heel herkenbaar!

  Vooral de laatste !!!
  wat jammer Mark, de ouwejurkenwinkel(augurk) was dicht ! wat een pech :-)

  en wat zie ik, ook gewoon weer een buitje regen in NY?

  Staat er nou een stenen muur rond de Applestore?

  Wat een heerlijke stad, je kan er wel weken dwalen en dan heb je nog niet alles gezien.
  Goede reis naar Boston….

  HAVE FUN!

  Corrie

 2. Rinus en Magdaop 11 sep 2011 om 09:06 uur

  wow dat je op de vakantie tijd te kort komt dat
  dat is een goed teken. Dan verveel je je niet.
  Dat alles zo beveiligd is is niet te hopen dat het
  ze daar nog gebruik van moeten maken. Het is te
  hopen dat er niks gebeurt. Hier was het gister weer
  weer alarm. Terneuzen had wat wateroverlast.
  Hier viel het mee.

  Zo weer een goeie dag in Boston

 3. wim en Betsyop 11 sep 2011 om 10:04 uur

  hoi hoi
  nou dat er weinig tekst bij is, ik zou zeggen de beelden spreken voor zich. Wat een stad, niet gek dat jullie hier helemaal weg zijn geweld. jammer van de pickles mark . hier gaat alles zijn gangetje we hebben samen lekker gefietst en met Woody is het ook prima. groetjes van ons drietjes

 4. Sjaak en Jetop 11 sep 2011 om 10:23 uur

  Hoi
  Foto’s en tekst, foto’s zonder tekst, het blijft geweldig.
  Groetjes en nog veel plezier.

 5. Margotop 11 sep 2011 om 11:12 uur

  ‘t is noe elve over elve op 9-11. Dienk a’k ‘t liever op 11-11 zou è….
  Wor vast een indrukwekkende (daè è’k gin zeeuws woord voe) dag.

 6. Rudy, Daan en Saarop 11 sep 2011 om 11:41 uur

  Hallo New Yorkers,
  Onderweg naar Boston dus, jullie genieten volgens mij volop. De dagen gaan zo snel voorbij he? Tijd tekort.
  Maar de foto’s spreken voor zich hoor, zo stel ik me New York inderdaad voor! Ik wil nog wel graag weten wat de verklarende tekst is bij de mannen in de heeele kleine (zwem)broekjes???
  Eet-tour ziet er ook smakelijk uit. Jullie hebben straks vast wat extra kilo’s mee te nemen zowel eigen body-bagage als voor in de koffer…
  Fijn dat jullie goed weer hebben, hier gisteren weer eens een flink onweersbuitje met hagelstenen (plaatselijk met 7 cm doosnede). Lekker hoor…
  Die was bij ons voren wil maar niet drogen…. Krijg de kans niet om het binnen te halen.
  Have fun! Liefs uit St. Laurens.

 7. Mariekeop 11 sep 2011 om 13:31 uur

  Was weer fijn, het ochtend (nu middag eigenlijk) momentje met jullie :-)
  Waar hebben jullie gegeten eigenlijk? Dat vind ik elke dag wel essentiele info hoor :-)

  Fijne rit naar Boston gewenst!

  Liefs, Marieke

 8. Miepop 11 sep 2011 om 13:53 uur

  Hallo reizigers.
  Het was weer leuk om te zien al die foto’s heerlijk om bij weg te dromen. Jammer dat het einde er al weer aan zit te komen. Ook voor al jullie volgers hoor. Want die hebben ook een beetje vakantie zo. Goede reis en tot morgen
  Miep

 9. Rosaop 11 sep 2011 om 18:10 uur

  Zooo heerlijk om te lezen en de foto’s te kijken, ik wil ook!!!!!!!!!!! En helemaal na het zien van die leuke mannen in hun kleine broekjes. Zie ik daar nou geld uitsteken? Ben benieuwd naar dat verhaal ;-)
  Moeten jullie al bijna weer terug?
  Voor wij naar Amerika gaan kom ik zeker bij jullie om tips vragen hoor!

  Geniet nog even, ik blijf meelezen/meekijken!

  Liefs, Rosa

 10. Ancoop 11 sep 2011 om 18:59 uur

  Mooie verslagen en foto’s Mark

 11. Cobyop 11 sep 2011 om 22:30 uur

  De foto’s zijn heel mooi.
  Ik zit nu naar beelden te kijken van 11/11/2001 en zie de tweede toren in elkaar zakken. Ik ben benieuwd naar jullie verhaal van 10 jaar later.

  Groetjes Coby en Ad

 12. Marcel Janmaatop 13 sep 2011 om 15:54 uur

  He Mark!
  Mooi om te zien waar je allemaal bent geweest, prachtig!
  De foto’s van NY zijn heerlijk om te zien en geeft mij weer het gevoel dat ik er nodig weer eens heen moet! Terwijl dat pas een jaar terug is geweest. Het rond reizen van het noordoosten was ons plan om volgend jaar te gaan doen, maar de plannen zijn veranderd, het wordt Florida. Maar haal bij jou natuurlijk wel de bruikbare tips vanaf. Bedankt!
  Veel plezier nog en hou je website in de gaten!

  Groet Marcel

Geef een reactie