sep 20 2011

HANDEN WASSEN. AMERICAN STYLE

Published by Mark Rijk at 11:53 under USA

Zeg heren. Wassen jullie je handen na iedere poep- of plasbeurt? Even eerlijk! Nee hè!? Wanneer ik op een openbaar toilet in Nederland sta (nooit zit trouwens) valt het mij op hoe weinig mannen hun handen wassen na een boodschap. Wat is dat toch? Iedereen leerde vroeger van die lieve lagere schooljuf: ‘na het plassen, handen wassen’?

Amerika is het walhalla van het handen wassen. Bordjes met het vriendelijke verzoek hangen in ieder toilet, maar dat is eigenlijk voor de sier. Iedereen doet het. In die 2,5 week heb ik maar 1 man gezien die niet zijn handen wastte na het zeiken. Meneer werd door de rest van de bezoekers vreemd nagekeken toen hij in 1 streep van het urinoir naar de uitgang liep.

Geen idee waar dat hygiënische gedoe van de Amerikanen vandaan komt, maar lekker is het. In de US ben je niet bang om iemand een hand te geven zonder er bij na te denken dat er net een waterval van urine over is gegaan. Ik krijg het hier al vaak spaans benauwd wanneer een winkelbediende mijn broodje met blote handjes uit de vitrine pakt.

Nu lijkt het misschien wat hygiënisch gereutel van mijn kant, maar jaarlijks overlijden er zo’n miljoen kinderen door het niet handen wassen (BRON). Het zijn feiten om toch even over na te denken. In Nederland gaat men pas weer tot actie over wanneer er een globaal griepje deze kant op komt waaien. Doe het toch verdorie altijd. En nu niet ineens de handen gaan wassen in onschuld, want daar helpt geen 1 zeepje tegen.

7 responses so far

7 Reacties to “HANDEN WASSEN. AMERICAN STYLE”

 1. Corrieop 20 sep 2011 om 13:54 uur

  angstaanjagend!!!

 2. Ayanop 20 sep 2011 om 14:05 uur

  Angsthaas. ;-) ik zal er eens op letten deze week, zit in Florida

 3. Freek Oosteromop 20 sep 2011 om 15:31 uur

  Het probleem bij openbare toiletten is vaak dat de wastafels, kranen etc nog vieser zijn dan mijn handen waar (meestal) geen druppel urine op komt bij het plassen (kwestie van goed mikken ;-) )

  Dus de vraag bij mij is dan altijd, worden ze schoner of juist viezer als ik ze in deze vieze omgeving was????

 4. Mark Rijkop 20 sep 2011 om 18:55 uur

  @Corrie: :-)
  @Ayan: Nog nooit opgevallen? Ik ben benieuwd!
  @Freek: Daar heb je een punt, want vele toiletten zijn om te huilen. Zeep op, handoekjes op, om over de proberheid maar zwijgen. Ik vraag me altijd hoe hygienisch zo’n bedrijf dan is. Dat kan nooit goed zijn.
  Waarom bv wel inspecteren op hygiene in een keuken, maar niet direct op het toilet. Hoe is dat in Denemarken eigenlijk?

 5. Freek Oosteromop 20 sep 2011 om 19:07 uur

  @ Mark >

  Het verschilt in heel Europa van plek tot plek is mijn mening.

  Bij bedrijven valt het meestal wel mee, maar openbare toiletten op bijvoorbeeld luchthavens zijn om te huilen.

  In Kopenhagen valt het mee, maar als ik bijvoorbeeld ‘s avonds terugkom en ik moet plassen in Brussel, dan plas ik alleen en was ik geen handen….

 6. Cobyop 20 sep 2011 om 19:53 uur

  Ik vind ook dat je je handen niet genoeg kunt wassen. Inderdaad jammer dat niet iedereen daar zo over denkt.

 7. Mark Rijkop 20 sep 2011 om 20:20 uur

  @Freek: Belgie is zowiezo ook een heel goed voorbeeld. En dan vaak ook niet alleen op openbare toiletten. In cafe’s en restaurants is het ook vaak vies en ontbreekt papier voor je handen.
  @Coby: Zo is het maar net! Overigens zegt ze dat het bij de dames in NL vaak iets beter is.

Geef een reactie