jun 17 2011

UHHH AFLEREN

Published by Mark Rijk at 00:15 under Televisie

Nou uhhh… we zijn hier op duhhhh… Prinses Margriet en die vaart naar uhhh…

Zo erg waren mijn uh’tjes dan misschien niet, maar toen ik voor het eerst mezelf terughoorde tijdens cursusdagen voor de radio, waren ze verdomd irritant. Die ben ik liever kwijt, dan rijk (jaja :-)). Alleen, hoe kom je in vredesnaam van dat ge’uh af? Je hebt vaak niet eens door dat je zo vaak uhht. De cursusleider had een simpele, maar rigoreuze oplossing. HOU JE BEK! Niet figuurlijk, nee! Letterlijk!

Bij het zoeken naar woorden staat je mond vaak open. Dat is voor de uhhh het moment om tussen je lippen door naar buiten te floepen. Dat moet je dus tegenhouden. Hou in het vervolg je lippen op elkaar wanneer je zoekt naar woorden. Een stilte laten vallen is vele malen beter dan dat verschrikkelijke stopwoordje. Sterker nog, stiltes kunnen vaak vele malen krachtiger overkomen.

In het begin zat ik als een geforceerde aap met de lippen samengeknepen. Maar je merkt dat het na verloop van tijd soepeler gaat. We zijn nu een aantal weken verder en ik heb het maniertje goed onder de knie. Soms moet ik nog wel eens wat geforceerd de lippen op elkaar houden, maar die uhhh, die komt er bij radio-reportages niet meer in.

LEES OOK:
* 10 JAAR
* PLONS

4 responses so far

4 Reacties to “UHHH AFLEREN”

 1. mirandaop 17 jun 2011 om 00:28 uur

  Straffe gast ;-)

 2. Mariekeop 17 jun 2011 om 09:25 uur

  Nou nog het roken afleren ;)

 3. Mark Rijkop 17 jun 2011 om 23:49 uur

  @Marieke: Kan jij me dat leren in drie woorden? ;-)

 4. mirandaop 04 jul 2011 om 18:32 uur

  ik in een woord. STOP!

Geef een reactie