jan 05 2011

ALMANAK IN DE PZC

Published by Mark Rijk at 23:51 under Me, myself & Jes,Omroep Zeeland

Met die omroep-journalist word ik dus bedoeld. Oudjaarsdag stond plots de gasfles in mijn tuin waarmee de pinautomaat in ‘s-Heerenhoek was opgeblazen. Dit was nieuws, en dat wist ik meteen.

Na het bellen van mijn collega’s bij Omroep Zeeland heb ik het een kwartier later gemeld op Twitter. Ik word gevolgd door zo’n 500 mensen waaronder dus ook journalisten van de PZC. Dat weet ik en dat vind ik ook totaal geen probleem. Als nieuwspersoontje wil ik maar één ding en dat is mensen kennis geven van dit voorval.

Ik moest dan ook hard lachen om het volgende citaat: “Regel één is dan natuurlijk dat je geen nieuws weggeeft via Twitter, al was het maar uit concurrentieoverwegingen. Maar sommigen schijnen dat principe nog niet helemaal te begrijpen.”

Nou, ik begrijp het prima! Twitter is een medium waar  nieuwsfeiten elkaar in rap tempo opvolgen. Stuur ik dit bericht niet de wereld in, dan doet een andere twitterende voorbijganger dat wel. Als we op de PZC-verslaggever moet afgaan moet ik dus eigenlijk wachten tot de nieuwsuitzending van 18:00 uur wanneer het wordt uitgezonden. Welkom in de nieuwe wereld!


En dan de woorden “uit concurrentieoverwegingen”. Het zou toch een prachtige tweet zijn: “Uit concurrentieoverwegingen kan ik helaas niet melden welke kerncentrale er is ontploft.” Of zoals PZC-journalist Rolf Bosboom twitterde:


Zou ik iedereen moeten blocken van de PZC? En ook iedereen die maar iets aan de PZC zou kunnen melden? Wat je maar belangrijk vindt! Ik ben vooral bezig om kijkers op tv en internet een zo duidelijk mogelijk verslag te geven. En kom ik een nieuwsfeit tegen dan bel ik mijn Omroepje en zijn mijn volgers de eerste die het weten.  Of de PZC dat dan ook meeneemt zal mij een zorg zijn. Maar blijkbaar is bij collega’s van de krant het aftroeven van Omroep Zeeland een nog veel belangrijker doel, wat uit deze almanak ook maar weer blijkt.

Ik ben ontzettend benieuwd wie deze journalist is, maar ze/hij heeft zich nog steeds niet gemeld. Hij/zij zal zich waarschijnlijk wel melden wanneer morgen de krant op de mat ligt. Kunnen we allemaal zien wat deze journalist vandaag weer allemaal heeft gelezen op Twitter.
LEES OOK:
* GASFLES IN DE TUIN
* LASTIGE ITEMS
* INTERNET EN PUBLIEKE OMROEP

11 responses so far

11 Reacties to “ALMANAK IN DE PZC”

  1. Lucop 06 jan 2011 om 10:37 uur

    Hallo Mark,

    verbazingwekkend dat mijn naam nog steeds niet is ‘uitgelekt’ via dat snelle medium Twitter, dus laat ik het dan zelf maar doen. Op het moment dat ik deze almanak tikte, wist ik al dat-ie veel stof zou doen opwaaien. Dat blijkt ook wel zeg, hele blogs worden er aan gewijd.
    Ik volg Twitter – of beter, bepaalde personen die voor mijn werk interessant zijn – op de voet, maar wel puur voor de eventuele nieuwtjes die ze soms brengen. Soms, want ik ben nog steeds van mening dat het overgrote deel van de berichten volstrekt oninteressante mededelingen betreffen van het caliber ‘zo nog even naar de sportschool’. Who cares? Ik constateer ook dat Twitter meer en meer verwordt tot een soort chatprogramma, niets meer of minder dan het aloude MSN, maar dan openbaar.
    Zelf Twitter ik dan ook niet, enerzijds uit zelfbescherming omdat ik weet dat het een soort verslaving kan worden – en ik zit al zoveel achter de pc – , want als je eenmaal discussies verzeilt raakt, wil je ook weten hoe het afloopt. En voor je het weet zit je – zoals velen – gewoon dag en nacht achter dat beeldscherm. Of je iPhone of weet ik veel wat. En dat wil ik niet. En ik ken mezelf, ik heb ook heel erg de neiging overal een mening over te hebben en die te ventileren, maar ik vind het persoonlijk niet nodig die maar steeds het web op te gooien. Maar ik heb me wel moeten verbijten om geen account aan te maken, al was het maar om te kunnen reageren op de soms stompzinnige reacties op dit onschuldige almanakje. Want dat is het wat mij betreft hoor, gewoon een speldeprikje aan de ‘conculega’s'van de Omroep. Ik lees in je blog nu de achtergronden, maar ik was echt verbaasd dat jij twitterde over die gasfles (als journalist), maar dat het vervolgens geruime tijd duurde voordat het op jullie website stond. Hetzelfde met die supermarkt in ‘s-Heerenhoek. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen zoiets (in mijn geval) eerst op de PZC-site te zetten en het daarna te twitteren (of tegelijkertijd). En dan kun je zeggen: ‘Het staat op Twitter, dus dan heb ik het ook gemeld’. Dat is wel zo, maar in mijn optiek werkt het als je zelf journalist bent toch net even anders. Neemt niet weg dat het op zich een zeer interessante discussie is!
    Denk ervan wat je wil, doe ermee wat je wil, ik hoop in elk geval dat dit mijn kant ook een beetje verduidelijkt.

    Groeten en we komen elkaar nog wel eens ergens tegen!

    Luc Oggel

  2. Edwinop 06 jan 2011 om 14:51 uur

    Ik reageer als buitenstaander, maar wel als Twitteradept, waarbij ik wil opmerken dat ik adept ben van vele informatieplatformen. Twitter bevat veel ruis, maar dat geldt ook voor het echte leven, de kroeg, de politiek: u zegt het maar. De kunst van het filteren en duiden, dat is waar het om gaat.

    Doch dat terzijde.

    In het hele verhaal om nieuwsvoorziening is het misschien toch wel aardig om te weten dat er ook een groep nieuwsconsumenten is die nieuws tot zich neemt op de manier zoals het op dat moment uitkomt. Ik lees de krant bijna dagelijks, maar deze Almanak kwam tot mij via de feedreader op mijn telefoon, via het blog van Mark.

    Mark is voor mij de belangrijkste persoon bij de omroep. Niet omdat hij de beste journalist is o.i.d., maar omdat hij voor mij het meest in beeld komt…vooral op Twitter. Ik zag gisteren toevallig ook zijn item op televisie…en toen ben ik inderdaad naar de site gegaan…opdat ik namens de bibliotheek kon twitteren over het bewuste filmpje. Daar wil ik maar mee zeggen dat heel veel nieuws zich afspeelt buiten de sites van de media. Sterker: zie wat er gebeurt op Facebook, Hyves, nujij, en andere platformen. Niet bij te houden wellicht, maar als je alles goed instelt in nieuwslezers als Netvibes en iGoogle kom je echt een heel eind. Kost het nog wel een paar uur per dag…maar dat hoor misschien ook bij het vak van nieuwsgaring?

    Bij de PZC is trouwens Nadia een hele belangrijke bron…omdat ze zichtbaar is op het web buiten de site van de krant. En ik weet dat ik niet de enige ben die het zo ervaart.

    Dat wilde ik toch nog even meegeven als overweging. Twitter mag dan nog redelijk marginaal zijn en veel ruis bevatten. Het wordt ook onderschat.

  3. JM van Elkop 06 jan 2011 om 15:51 uur

    Eh…dus als ik ‘t goed begrijp moeten we maar gaan Twitteren wat er al in de krant staat? ;-)

  4. Edwinop 06 jan 2011 om 18:22 uur

    Dat gebeurt ook veel ja, net zoals er vaak in de krant staat wat je de dag ervoor op Twitter las. Mooi toch, die wederzijdse versterking?

  5. Lucop 06 jan 2011 om 21:36 uur

    @Edwin (en in aanvulling op mijn eerdere reactie, hier laat ik het bij):

    Je schrijft: ‘In het hele verhaal om nieuwsvoorziening is het misschien toch wel aardig om te weten dat er ook een groep nieuwsconsumenten is die nieuws tot zich neemt op de manier zoals het op dat moment uitkomt. (…) Daar wil ik maar mee zeggen dat heel veel nieuws zich afspeelt buiten de sites van de media. Sterker: zie wat er gebeurt op Facebook, Hyves, nujij, en andere platformen’.

    Helemaal mee eens. Maar: het probleem van dat soort sites (of burgerjournalistiek, zo je wilt) is, vind ik, dat je niet weet of het feitelijk klopt en dus waar is. Iedereen kan immers alles plaatsen wat-ie maar wil. Daarom gaat het argument ‘ik heb het getwitterd, dus ik heb het gemeld’ wat mij betreft ook mank, want ik denk dat de gemiddelde nieuwsconsument toch eerder geniegd iets voor ‘waar’ aan te nemen als dat op een ‘officiële’ nieuwssite staat.
    Overigens ben ik absoluut niet vies van social media, ik zwierf al rond op fora en had al een Myspace-, Youtube- en Hyvesaccount toen dat nog moest worden uitgevonden. En journalistiek en social media kúnnen elkaar op een bepaalde manier ook goed aanvullen.
    Verder is al het bovenstaande uiteraard puur een mening, waar iedereen het mee eens of oneens mag en kan zijn. Maar er maar van uit gaan dat die almanak wel zal zijn geschreven door een ‘pijprokende babyboomer’ zoals ik ergens las, dat getuigt gewoon van een ongekende vooringenomenheid.
    Nuff said!

  6. Wimop 07 jan 2011 om 01:18 uur

    Hoi Mark, zoals je weet volg ik iedere dag je twitter en je connecties met andere twistteraars.
    Maar soms vind ik het toch een beetje richting sms gaan.
    Het zijn vaak onderling contacten met je collega’s, met vaak berichten die vaak niet interesant zijn voor ren nieuwsgierige
    nieuwslezer. en ik denk ook dat het nogal wat tijd in beslag neemt van jullie arbeidsuren. ( er over nadenken, invoeren, versturen, antwoord lezen, beantwoorden)
    Tevens vind ik, dat jullie elkaar te vaak een veer in de kont steken als collega’s. Is kritiek uit den boze? Je kent me, en weet dat dit niet enkel als kritiek is bedoeld. Ik ben al een oude “lul” en misschien niet helemaal meer mee met de nieuwe media. Sorry dan voor dit verhaal. Als je deze opmerking plaatst, ben ik je zeer erkentelijk.

  7. Mark Rijkop 07 jan 2011 om 01:47 uur

    @Luc: Zeer sportief dat je reageert op m’n blog. Dat waardeer ik enorm! Op een paar quotes wil ik graag reageren.

    “Ik ben nog steeds van mening dat het overgrote deel van de berichten volstrekt oninteressante mededelingen betreffen van het caliber ‘zo nog even naar de sportschool’. Who cares?”

    Voor jou is dat misschien dan niet zo interessant, maar voor sommige volgers kan dit toch interessant zijn. Hoe bevalt die sportschool? Hoeveel betaal je voor een abbo? zijn vragen die jij als sportschoolbezoeker zo kan beantwoorden. Dit soort tweets hebben bij mij al leuke ontmoetingen opgeleverd. Tuurlijk, het heeft niets met journalistiek te maken en niet iedere tweet is nuttig. Soms daalt het niveau tot kroegpraat, maar ik me er eerlijk nog nooit aan geërgerd. Ik lees het gewoon niet.

    “Zelf Twitter ik dan ook niet, enerzijds uit zelfbescherming omdat ik weet dat het een soort verslaving kan worden”

    Ik sta ervan te kijken dat je niet twittert, maar zelf wel de regels weet (zie almanak: “regel 1 is dan natuurlijk”). Zelf ben ik nooit de regels tegen gekomen die er op twitter heersen. Het is voor mij nog iedere dag ontdekken en uitvinden. Waar ik wel achter ben is dat twitter een belangrijk medium is. De traditionele media (krant, tv, radio) vullen er hun kanalen mee. Politiechefs worden ontslagen door twitterberichten, het opblazen van pinautomaten worden gemeld op twitter en een almanak wordt ermee gevuld.

    “al was het maar om te kunnen reageren op de soms stompzinnige reacties op dit onschuldige almanakje. Want dat is het wat mij betreft hoor, gewoon een speldeprikje aan de ‘conculega’s’van de Omroep.”

    Voor jou dan misschien een speldenprik, voor mij voelde het toch wel even aan als een smerige dolksteek. Je zette mij te kakken op de voorpagina van de krant zonder dat ik ook maar 1 weerwoord kon geven. In deze almanak was dan ook nergens te lezen dat dit bedoeld was met een knipoog.

    Deze reactie, en de woorden speldenprik, maken dan ook redelijk wat goed. Ik ben blij dat ik via deze weg een weerwoord kon geven, want zoals je zelf al aangeeft in het laatste stuk van je reactie, “Ik lees nu in je blog de achtergronden”. Is journalistiek niet iets waar je naast de snelheid ook correct moet zijn?

    @Edwin: Geen speld tussen te krijgen! Jij, als nieuwsconsument, geeft nu precies de reden aan waarom ik twitter.

    @JM van Elk: Heerlijke quote! :-)

    @Wim: Natuurlijk plaats ik deze opmerking. Sterker nog, wanneer er geen porno of schuttingtaal in voorkomt, komen reacties direct op dit blog.

    “zoals je weet volg ik iedere dag je twitter en je connecties met andere twistteraars. Maar soms vind ik het toch een beetje richting sms gaan.”

    Soms gaat het inderdaad richting sms verkeer, maar ik weet hoe jij twitter volgt en zo zie je alle “troep” die ik ook verzend richting anderen. Ik wil graag wel eens langs komen om die troep makkelijk te filteren.

    “ik denk ook dat het nogal wat tijd in beslag neemt van jullie arbeidsuren. ( er over nadenken, invoeren, versturen, antwoord lezen, beantwoorden)”

    Voor mij is er een duidelijke regel voor. Tijdens werktijd twitter ik alleen maar over werkgerelateerde dingen. Soms doe ik wel eens een retweet van een sportonderwerp, maar dat kost echt maar een paar seconden. Het komt echter maar als te vaak voor dat er interessante, mogelijke onderwerpen voorbij komen op twitter. Het is voor een journalist vaak een nieuwsbron waarin ik ook nog eens lees wat er onder de mensen leeft.

    “Tevens vind ik, dat jullie elkaar te vaak een veer in de kont steken als collega’s. Is kritiek uit den boze?”

    Totaal niet! Alleen wanneer ik kritiek heb op een onderwerp op een collega ga ik die discussie niet voeren op twitter. Ik zou wel gek zijn!? Op zo’n moment is die collega vaak in de buurt en discusieer ik wel verder op de werkvloer. En dat komt natuurlijk niet op Twitter.

    “Ik ben al een oude “lul” en misschien niet helemaal meer mee met de nieuwe media.”

    Zeg ouwe lul, ik waardeer je kritiek enorm. Jij bent een onafhankelijke nieuwsconsument die weer laat zien dat ik niet moet denken dat Twitter nu het heilige der heiligen is. Ik denk alleen wel dat nieuws in de toekomst zal blijven veranderen en dat twitter daar een (grote) rol in speelt.

  8. Cobyop 07 jan 2011 om 20:17 uur

    Hallo Mark,
    Ik vind het geweldig als ik zie hoeveel stof een paar regeltjes kunnen doen opwaaien.
    Van mij mag je hoor.
    Groetjes

  9. Mark Rijkop 08 jan 2011 om 01:17 uur

    Goed zo, twitter-tante :-)

  10. [...] Almanak in de PZC : discussie over de waarde van Twitter vanuit perspectief regionale journalistiek [...]

  11. Mark Rijk » MET DE TACX FLOW IN DE PZCop 29 mei 2014 om 01:49 uur

    [...] OOK: * ALMANAK IN DE PZC * NOOIT MEER ZIEN [...]

Geef een reactie