dec 18 2010

ZEEUWSE BOLUS IS NIET ZEEUWS

Published by Mark Rijk at 02:46 under Zeeland

Een prima avond gehad gister bij de Zeeuwse cabaratier Maikel Harte. Natuurlijk heb ik flink gelachen, maar ik leerde ook nog iets van de vrolijke Zeeuws Vlaming. Harte beweerde dat de bolus helemaal geen Zeeuws product van origine is. Het is Joods! “Kiek mè op Wikipedia a’jt nie geloft!”, brulde hij nog na. En verdomd, het staat er echt.

De bolus werd tijdens de eerste helft van de zeventiende eeuw voor het eerst in Zeeland gebakken door de bakkers van de Sefardiem. Het waren deze joodse bakkers die zo het fundament legden voor de nu bekende Zeeuwse bolus. In New York worden in tal van ’delicatessen-shops’ bolussen verkocht, even stroperig en mals als die van Zeeuwse bakkers, maar zoeter en tot wel twee keer zo groot.

Nu staat Wikipedia niet bekend als de betrouwbaarste pagina, maar even zoeken en vwalla! Onze eigen Zeeuwse bolus is online te bestellen bij Bruce’s onder de naam Cinnamon Raisin Danish, alleen wordt er jammergenoeg niet internationaal getransporteerd. Ach, volgend jaar zijn Jes en ik hoogstwaarschijnlijk een paar dagen in New York. Een bezoekje aan een Joodse bakkerij staat dan zeker op het programma. “Two Jikkemines please!”

No responses yet

Geef een reactie