dec 11 2010

VAN WALK-INN NAAR DE MEIDEN

Published by Mark Rijk at 03:04 under Me, myself & Jes

Eind april dit jaar namen mijn vader en moeder al afscheid van hun cafe bar Walk-Inn. Vanavond is het voorgoed voorbij met de Walk-Inn, want dan openen Emmy en Esther officieel eetcafé De Meiden (artikel PZC).

Ruim 37 jaar hebben m’n vader (Rinus) en moeder (Magda) achter de bar gestaan. Het begon met een relatief klein gedeelte aan de voorkant met een ouderwetse houten dansvloer. Die was toen hard nodig, want in het begin was het nog een echte bar. Op de vrijdag- en zaterdagavond werden er nog volop 45 toeren plaatjes gedraaid door mijn vader waardoor de bar een kleine dancing was. Maar vooral de zondagen waren beroemd. Toen de discotheek Kiekieris nog iedere zondagmiddag ruim 1000 bezoekers trok was het inpilzen geblazen in de Walk-Inn. De deur ging om 14:00 uur open, maar ieder weekend stonden de mensen om kwart voor twee al voor de deur.


In de jaren liep de zondag wat terug in publiek en waren m’n vader en moeder toe aan een nieuwe uitdagen. De kroeg werd in 1988 een bruin café met bijpassende meubilair en bar. Een bar die m’n vader in de avonduren compleet zelf in de schuur had gemaakt. Toch bijzonder, maar het maakt het nog bijzonderder wanneer je weet dat pa tot die tijd nog 3 dagen in de week werkte als stoffeerder bij een meubelwinkel in de straat.


De bar liep goed en aangezien er regelmatig om eten werd gevraagd kwam er een uitbreiding in 1990. Door een flinke verbouwing verdubbelde de capaciteit met een zaal. En, er kwam een biljart in te staan. Vanaf die tijd was de kroeg het thuishonk voor een biljartclub, een dartvereniging en een schietvereniging. Iedere zondag, en voor feestjes, doken pa en ma de keuken in om van alles uit de koksmuts te toveren. Van een simpel frietje mayo tot verse mosselen, die die morgen wel vers uit Yerseke werden gehaald.

De Walk-Inn was een begrip op de Bevelanden die ook wel beter bekend stond onder m’n moeders naam Magda. “We gaan naar Magda”, was dan ook een vaak genoemde kreet.

Ik ben met het café meegegroeid en heb het altijd prachtig gevonden. Als klein Marksje waren vooral carnaval en de talloze evenementen hoogtepunten van het jaar. In voorbereiding kwamen er altijd zoveel mensen langs die voor veel gezelligheid zorgden. Als 5-jarig mannetje mocht ik altijd de schiettent “inschieten” voor de kermis. Daar stond ik dan met een bugs in mijn handen, die ik amper vast kon houden, een paar honderd kogeltjes weg te schieten op ijzeren vingers, pijpjes van beertjes en het fotoapparaat. Ik vond het machtig.

Vanaf ongeveer m’n 13e is het café meer een woonkamer voor me geworden. Wanneer ik ‘s avonds m’n vader en moeder wilde zien moest ik wel het café in en dat was geen straf. Sommige vaste klanten werden een soort broers en zussen voor me wat leide tot ontzettend leuke dingen. Zoals die paaszondag toen een groep klanten vroeg aan mijn vader en moeder of Mark mee mocht naar Pinkpop de volgende dag. Nou dat mocht, als er maar goed op me gelet werd. Wat ik toen als 14-jarig mannetje meemaakte was het legendarische concert van Pearl Jam waar Eddy Vedder op machtige wijze het publiek insprong. Een moment wat ik had gemist wanneer m’n vader en moeder niet in een café hadden gezeten.

Er zijn nog een berg prachtige herinneringen die mij hebben gemaakt tot wie ik nu ben. Voor mij wordt het vanavond naast een gezellige avond, het afsluiten van een rits hoofdstukken in een boek. Het was mooi, het was fijn en ik hoop van harte dat Emmy en Esther er een prachtig mooie nieuwe tijd van maken waar voor velen nieuwe mooie hoofdstukken worden geschreven. Meiden, enorm veel succes!


Foto’s  Beeldbank Zeeland

9 responses so far

9 Reacties to “VAN WALK-INN NAAR DE MEIDEN”

 1. Cobyop 11 dec 2010 om 12:45 uur

  Mark, een gedeelte van jouw verhaal komt mij heel bekend voor, maar dat is nog veel langer geleden. Toen heette Bar Walk Inn nog HCR de Handelsbeurs waar men niet naar Magda maar naar Jans ging, voor jou ook geen onbekende. Wat een geschiedenis hangt er toch aan de zaak van De Meiden :-)

 2. Mark Rijkop 11 dec 2010 om 13:55 uur

  Die tijd heb ik inderdaad nog niet eens meegenomen. Zoveel verhalen ken ik daar eigenlijk ook niet van. Alleen dat pa de biervaten nog letterlijk aan moest slaan en dat het bier gekoeld werd door ijsblokken.

 3. Marloesop 11 dec 2010 om 13:59 uur

  Wat een mooi verhaal…
  Het zal wel raar zijn als ik weer in s-Heerenhoek kom, bij mij was het ook altijd ‘ik ga er wel ff bij Magda om’ of ‘sigaretten kun je bij Magda 2 deuren verder halen’
  Hoop dat ‘De meiden’ er toch nog iets van ‘Magda en Rinus’ in laten zitten…
  xx Loes

 4. Henkop 11 dec 2010 om 14:32 uur

  Beste Mark,
  Herinneringen hebben gouden randjes en die verdwijnen nooit. Kende je levensverhaal niet. Maar dit deeltje heb je boeiend en prachtig persoonlijk beschreven. In en op je eigen medium. Dat is de zegen van dit digitale tijdperk. Anders was ik het nooit te weten gekomen.
  Hartelijke groet en veel plezier vanavond,
  Henkj

 5. Mariekeop 12 dec 2010 om 13:23 uur

  Wat een mooi verhaal Mark. Einde van een mooi en bijzonder tijdperk in jouw leven en dat van je ouders (en van vele anderen als ik het zo lees).

 6. moniekop 13 dec 2010 om 12:49 uur

  heej mark,

  wat zal de kerst anders zijn zonder dit mooie cafeetje dit jaar we houden er zeker leuke herinneringen aan over zal het nooit vergeten dat ik als klein meis mocht leren tappen en lekker mocht helpen bij ome rinus en tante magda en dan natuurlijk niet te vergeten dat jij altijd met ons mee mocht naar de pretparken en de vakantieparken!
  prachtig verhaal weer.

  Dikke kus je nichtje

 7. Mark Rijkop 14 dec 2010 om 09:05 uur

  @Marloes: Ik denk dat het helemaal goed gaat komen.
  @Henk: Zo leer je elkaar beter kennen :-)
  @Marieke: :-)
  @Moniek: Die bezoekjes vergeet ik ook zeker nooit meer!

 8. Riaop 29 dec 2010 om 02:04 uur

  Hoi Mark
  Als moeder van Emmy, ben ik blij dat je positief bent.
  Want ik weet zeker dat de meiden hun stinkende best doen
  om er iets van te maken.
  En zoals jij op groeide in de kroeg,leuke herineringen hebt.
  Gaan Luke en Jordy dat ook vast meemaken
  En ik weet dat je ouders en jij zelf graag bij de meiden komen.
  En daar toch weer nieuwe herineringen gaan opbouwen.
  Lieve groetjes Ria
  de moeder van Emmy

 9. Mark Rijkop 31 dec 2010 om 13:12 uur

  @Ria: Hoi Ria. Luke en Jordy gaan zeker fantastische tijden tegemoet. Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie