nov 15 2010

UPDATE: THERMPHOS EN VOLKSGEZONDHEID

Published by Mark Rijk at 02:18 under Zeeland

UPDATE 15 NOVEMBER:
Gerben Nouse zond mij vandaag cijfers van het CBS waarin perinatale en zuigelingensterfte is onderzocht. De gegevens zijn tot en met 2007, maar wat blijkt? Zeeland had in 2007 het kleinste aantal doodgeboren in Nederland. Mijn eigen waarneming strookt dus niet met de cijfers, maar de cijfers van het CBS zijn niet toegespitst op deze regio, maar op de hele provincie. Of heeft de uitstoot van Thermphos weinig tot geen effect op de volksgezondheid van omwonenden?

De dorpsraad van Nieuwdorp wil een onderzoek naar de gezondheidseffecten van ThermPhos. Misschien dat zo’n onderzoek meer inzicht geeft in de cijfers.

De uitzending van Zembla over ThermPhos (voorheen Hoechst) heeft flink wat losgemaakt. Ik, als buurtbewoner, stond versteld van de feiten.

 • Het is de grootste cadmium vervuiler van Europa
 • ThermPhos stoot meer cadmium uit dan de rest van de Nederlandse industrie bij elkaar
 • Midden jaren ’90 stootte ThermPhos al teveel cadmium uit maar dat werd toegelaten door de Provincie Zeeland
 • Het bedrijf wist strafvervolging af te kopen met 75.000 FL
 • Door nalatigheid van de Provincie Zeeland weet niemand hoeveel cadmium Thermphos heeft uitgestoten

Jarenlang heb ik op 5,5 kilometer van de fabriek gewoond. En ook nu weer woon ik er zeer dicht bij ThermPhos. Bij een westen wind krijgt ‘s-Heerenhoek de volle laag, maar wat heeft het met de gezondheid gedaan?

Cadmium is kankerverwekkend voor mensen. Het kan tevens schade veroorzaken aan lever, nieren en botten. En, wat ik niet wist, het is uitermate schadelijke voor ongeboren kinderen. Toen ik dat gister hoorde steigerde ik, want hier in de omgeving ken ik talloze mensen waarbij hun ongeboren kind dood ter wereld kwam. Een familie met 3 dode ongeboren kinderen is in het verleden wel eens gebeurd. En zelfs afgelopen week had ik nog een kaartje in mijn handen waarbij een ongeboren kind van rond de 35 weken het leven had gelaten. Diep triest, maar heeft dit mede te maken met ThermPhos? Ik durf het niet te stellen, maar de mate van frequentie in de nabij omgeving is verontrustend te noemen. Cijfers over dit onderwerp ontbreken. Iemand?

Of ThermPhos dicht gaat en of er een gedeputeerde op moet stappen kan mij eerlijk gezegd niet schelen. Ik hoop als buurtbewoner echter dat de gevaarlijke uitstoot onmiddellijk stopt en dat we als buurt eindelijk eens te weten komen hoe gevaarlijk die uitstoot nu is geweest. Dat er zeer snel een volksgezondheid onderzoek mag komen.

8 responses so far

8 Reacties to “UPDATE: THERMPHOS EN VOLKSGEZONDHEID”

 1. Edwinop 15 nov 2010 om 02:59 uur

  Ik vermoed dat er nog snel een en ander in doofpotten zal zal verdwijnen :-/

  Overigens: tik ik het bedrijf als zoekterm in…krijg ik nota bene een foto van jou in beeld, in Google

  http://www.mobypicture.com/user/markinbeeld/view/7481618

 2. Mark Rijkop 15 nov 2010 om 10:30 uur

  @Edwin: Ik was die foto alweer helemaal vergeten. En dat is niet de enige foto die ik ooit maakte van de rook van ThermPhos.

 3. Frankop 15 nov 2010 om 19:39 uur

  ongeboren kind dood ter wereld kwam??
  wat is dat

 4. Mark Rijkop 16 nov 2010 om 01:14 uur

  Het is idd perinatale sterfte, maar dat zegt een heleboel lezers totaal niets.

 5. Coraop 16 nov 2010 om 11:44 uur

  Het bedrag (75.000) waarvoor strafvervolging werd afgekocht, was in guldens, niet eens in euro’s…

 6. Bartop 12 dec 2010 om 11:27 uur

  eulah Mark,

  ff reactie op jouw stukje Thermphos; kijk alleen eens naar bijv. alle ondernemers/winkeliers en mensen die permanent verblijven/verbleven in ‘s-Heerenhoek en veelal hun werk niet buiten de deur hadden die geen 60 geworden zijn; ik noem even geen namen ivm privacy maar je kunt er zo 10 opnoemen…..

 7. Mark Rijkop 14 dec 2010 om 09:16 uur

  @Bart: Idd Bart. Ik hoop van harte dat ‘s-Heerenhoek wordt meegenomen bij het gezondheidsonderzoek. Pas dan zullen we weten of het er misschien iets mee te maken heeft.

 8. [...] OOK: – VAN DER MOST IN KIEKIERIS – THERMPHOS EN VOLKSGEZONDHEID – KOE IN [...]

Geef een reactie