okt 15 2010

NOOIT MEER ZIEN

Published by Mark Rijk at 00:42 under Omroep Zeeland,Wielrennen

Hij was een sportmaniak en reed vele kilometers op de wielerfiets. Tot hij 8 jaar geleden in zeer korte tijd blind werd. Henny Kotvis zag vanaf die tijd nog maar 2% van het normale gezichtsvermogen. Van de ene op de andere dag veranderde zijn leven compleet.

Henny fiets sinds vorig jaar weer op een tandem samen met zijn partner Benny. Ik ging vanmiddag naar hem thuis, omdat hij ging trainen met zijn racemaat. We hadden elkaar via de telefoon maar kort gesproken endus hadden we ruim van te voren afgesproken om nog wat onderwerpen door te spreken.

Henny had me via de telefoon al wel verteld dat hij een trouwe kijker is van Omroep Zeeland. Een kijker? Ik werd nieuwsgierig. “Maar jij ziet toch niets?” Henny vertelde dan ook dat hij op televisie helemaal niets ziet, maar alleen maar luistert. Zo wist hij bijna feilloos wat voor items ik afgelopen week had gemaakt omdat hij , m’n stem herkende. “Maandag was jij toch bij die aardappelraper?” Jawel hoor!

Ik werd nieuwsgierig, want ik sta er als maker nooit bij stil dat er ook blinden naar onze uitzending kijken. Als ex-cameraman probeer ik alles beeldend te brengen en zo weinig mogelijk woorden te gebruiken. En dat is nu juist voor Henny funest. “Ik kijk eigenlijk alleen maar nieuws en discussieprogramma’s, want de rest kan ik toch niet volgen.”

Voor Henny zijn bijvoorbeeld films totaal uit den boze. Een idee waar ik nooit bij stil heb gestaan, maar wat verdomd logisch klinkt. “Wat heb je als blinde toch aan ladingen muziek en subtiele gelaatsuitdrukkingen?”

“En wielrennen dan? Volg je de Tour de France wel op de voet?” Ook dat is voor Henny niet meer te doen. Die minimale informatie van de verslaggevers, die prachtige Franse landschappen, voor blinden is een middagje wielrennen “kijken” een utopie.

Henny opende me ogen. Wanneer ik ooit blind zou worden zou ik me toch radeloos voelen. Nooit meer items maken, nooit meer een rondje zelfstandig op de fiets en als ultieme klap, nooit meer een middag op de bank om een etappe in de Tour de France te kijken. Au!

De reportage is vrijdag 15 oktober te zien bij Zeeland Nu op Omroep Zeeland. De aanleiding was de Dag van de Witte Stok.

UPDATE: De reportage is hier te bekijken.

One response so far

1 Reactie to “NOOIT MEER ZIEN”

  1. Mark Rijk » MET DE TACX FLOW IN DE PZCop 29 mei 2014 om 01:49 uur

    [...] OOK: * ALMANAK IN DE PZC * NOOIT MEER ZIEN [...]

Geef een reactie