jun 11 2010

VUVUZELA TE HARD BIJ NOS

Published by Mark Rijk at 23:56 under Weblog

Het WK is twee wedstrijden oud en het is het gespreksonderwerp van de kijker, de vuvuzela! Is het een irritatie waarmee we moeten leven? Of is er een alternatief?
Vanavond heb ik de wedstrijd Uruguay – Frankrijk op Sporza bekeken en daar is de vuvuzela veel minder aanwezig. Het geluid bij Sporza lijkt veel beter afgesteld dan bij de NOS. Zap ik nog een paar kanalen verder dan is het bij de BBC ook goed om aan te horen. Hoe is dit mogelijk?

De NOS, Sporza en BBC hebben de beschikking over dezelfde feed. Dus, zowel het beeld als het geluid (zonder commentaar) komt bij alle 3 de zenders op hetzelfde niveau binnen. In eigen land, dus voor de NOS in Hilversum, zetten ze daar hun eigen commentaar onder van de verslaggever. Dan pas wordt het signaal naar je tv gestuurd.

Er zijn mogelijk 2 oorzaken van het ‘vuvuzela-verschil’.
1. De microfoon van de verslaggever in het stadion neemt teveel omgevingsgeluid op. Hierdoor heeft de geluidstechnicus van de NOS weinig keuze, want om de vuvuzela’s zachter te laten klinken moet ook de verslaggever zachter.
2. Optie twee is een meer logische keuze. De geluidstechnicus zet het stadiongeluid harder om bijvoorbeeld meer sfeer te geven aan de uitzending. Dat kan vaak een prachtige extra sound geven, maar tijdens dit ‘vuvuzela-wk’ absoluut niet.

Ik hoop van harte dat NOS er nog iets mee gaat doen, want anders zit ik heel het WK bij Sporza.

4 responses so far

4 Reacties to “VUVUZELA TE HARD BIJ NOS”

 1. Darchop 12 jun 2010 om 03:24 uur

  Ik heb geen vergelijkingsmateriaal (weet dus niet of ‘t bij de NOS nog erger is) maar hier op ESPN is ‘t ook niet om aan te horen. Verschrikkelijk irritant. Dat houdt geen mens een maand vol.

 2. Reinop 12 jun 2010 om 09:43 uur

  Het heeft wellicht ook te maken met het type microfoon dat de verslaggever gebruikt. Een close-lip microfoon werkt beter dan de gebruikelijke headset. Ik kan me alleen niet voorstellen dat ze dit bij de NOS niet weten…

 3. Mark Rijkop 14 jun 2010 om 10:14 uur

  @Darch: Hier in NL wordt het al bijgesteld. Benieuwd of dat bij ESPN nog gebeurd.
  @Rein: Het blijkt dat de close-lip micro precies dezelfde is als die van Canvas.

 4. bvdeop 16 jun 2010 om 19:49 uur

  Er is nog 3.

  Het kan zijn dat de BBC andere processing toepast. Processing is de techniek de zachte passages harder maakt en harde passages zacht. Als de audioprocessor agressief staat ingesteld, wordt omgeving geluid even luid als de presentator.

  Ik heb laatst geprobeerd te filteren, maar de irritante buzz zit op 3khz, daar zit ook de spraak.

  Een oplossing zit in Zuid-Afrika. Als men daar de focus van het geluid verlegt van de tribune naar het veld, dan hoor je meer bal getrap en minder vuvuzela.

Geef een reactie