sep 12 2009

JOHNNY CASH – 12 SEPTEMBER

Published by Mark at 11:19 under Geen categorie

Het is 12 september. En wanneer ik 12 september zeg dan zeg jij… juist! De dag dat, mijn held, Johnny Cash is overleden. Johnny liet vandaag precies 6 jaar geleden het leven na een kort ziekbed. Nou ja kort, hij was eigenlijk al jaren niet meer de oude. Cash had al jaren suikerziekte, kon door een operatie aan zijn kaken nauwelijks meer praten en was compleet kromgetrokken door de reuma. Dit was echter niet het grootste drama voor hem, een half jaar voor zijn dood overleed zijn vrouw June Carter en dat is hij nooit te boven gekomen.

Jes en ik hebben vorig jaar zijn begraafplaats in Hendersonville bezocht. Het was voor mij een kippenvel moment. Ik zou ‘m nooit zien optreden en dichterbij dan toen zal ik nooit meer komen. ‘Six feet’ van je held die iedere dag in mijn oren tettert.

Johnny heeft godzijdank veel achtergelaten. Natuurlijk veel ontzettend mooie muziek, een prachtige film ‘I walk the line’, en vele mooie registraties van optredens. Er is echter 1 optreden die waarschijnlijk niet op DVD gaat komen, maar wel 1 van zijn meest gedenkwaardigste is.

Op 21 juli 2003, een kleine twee maanden voor zijn dood, gaf Johnny Cash zijn laatste optreden. Dit concert is van A tot Z opgenomen door een amateurfilmer en gaat door merg en been. Zijn handen zijn vervormd door de reuma, zijn kaken konden bijna niet meer van elkaar door de operatie en zijn ogen… ja, het lijkt of er bijna geen leven meer in zit. Het is een afscheid van iemand die op dat moment waarschijnlijk al wist dat dit zijn laatste kunstje was.

httpv://www.youtube.com/watch?v=6q7TUI7tOks&feature=PlayList&p=446F06C195336EC5&index=4

Hier deel 2, 3, en 4 van het concert.

Lees ook:
* Via Cash naar Nashville
* Bezoek aan Nashville
* Tip: Def Americans

No responses yet

Geef een reactie