aug 09 2009

SALZBURG

Published by Mark at 23:43 under Geen categorie

Vanochtend heeft het flink geregend, maar vanochtend was alles flink opgeklaard. Salzburg doet zeer Italiaans aan, maar dat is ook niet zo gek. Nadat de stad veel geld verdiende uit de zoutmijnen werden Italiaanse architecten aangetrokken om de stad overeind te zetten. Het resultaat is machtig mooi.

Veel kleine steegjes en mooie straatjes. Maar toch mist er iets. Salzburg is mooi, maar daar blijft het dan ook bij. Het is absoluut geen gezellige stad. Nergens een leuke uitspatting, terrassen zijn er om te eten of een bakje koffie te drinken, maar dat is het. We komen uit het oergezellige Munchen en dan is Salzburg een wereld van verschil.

Jappanners en Chinezen zijn er echter weer in vele groepen. Het valt ook op dat Arabie ook Salzburg heeft gevonden. We zijn ontzettend veel boerka’s tegen gekomen met peperdure camera’s.

Australia… Austria… ik begrijp de humor niet helemaal.

Salzburg is 2′en gesplitst door de rivier de Saalach. Het ene gedeelte gedeelte is de oude stad, het andere gedeelte is het nieuwe gedeelte.

En daar is Mozart. Je wordt hier natuurlijk helemaal platgegooid met allerlei choco en overige souvenirs van de grootmeester.

Bij het bakje koffie hoort natuurlijk taart.

Zie je nog wat Jes? We hebben nog plek in de auto!

De grootste kerk van Salzburg is de Dom die midden in het oude gedeelte ligt.

Het interieur is echt magnefiek. Misschien wel de mooiste kerk waar we ooit binnen zijn geweest. Het plafond en muren zit vol met marmer en de details zijn in miniteuse perfectie.

Hieronder de koepel midden in de kerk barstensvol schilderingen.

Onder de kerk is een grote crypte waar overleden priester zijn opgebaard.

Het is een klein wonder dat de kerk nog in deze staat is te zien. In 1700 is de Dom volledig afgebrand en in de 2e wereldoorlog werd de kerk plat gebombardeerd. Het duurdt tot de jaren 60 voor de kerk weer helemaal in authentieke staat is hersteld.

En daar kan je best een kaarsje voor aansteken.

Zonder donatie geen kerken en zo ook in Salzburg. Dat we een Nederlands kaartje krijgen als beloning brengt een grote glimlach op ons gezicht. Benieuwd wat voor beloning God voor ons in petto heeft :-)

Wie van de 3 is het meest chagerijnig?

Live muziek zou je in grote getalen verwachten in een stad die bijna compleet op Mozart draait. Dit was echter het enige groepje wat we tegenkwamen.

Mozart ligt begraven in Wenen, maar de rest van de familie ligt op de St Sebastiaan begraafplaats in Salzburg. In 1 graf ligt de vader, moeder en vrouw van Wolfgang Amadeus.

De begraafplaats is prachtig omringd door een gallerij met allerlei familiegraven.

De graven zijn typisch. Er hangen boven veel graven schilderijen met daaronder de naam van de familie.

Tegen de avond doen we nog een rondje in het oude gedeelte en eten bij een Italiaan.

En deze bezweette hoofdjes misten jullie natuurlijk nog.

Salzburg is een prachtige stad, maar meer dan Mozart en prachtige gebouwen is er niet. De stad doet wat elitair aan en is vooral geen bruisende stad. Wanneer je hier naartoe gaat is 1 dag ruim voldoende of je moet alle details van de Sound of Music en Mozart willen weten. Wij hebben ons vermaakt, maar we zijn blij dat we morgen weer naar Bayern en Tirol trekken. Laat de bierstubes maar weer komen!

Gerelateerde artikelen:
* Legoland (dag7)
* Neuschwanstein & Tirol (dag6)
* Salzburg (dag5)
* Adelaarsnest & Zoutmijn (dag4)
* Munchen (dag3)
* Rothenburg – Munchen (dag2)
* Goes – Rothenburg (dag1)
* Duitsland Oostenrijk Tour (overzicht)

No responses yet

Geef een reactie