aug 08 2009

ADELAARSNEST & ZOUTMIJN

Published by Mark at 23:13 under Geen categorie

Vroeg op, ontbijtje, in de auto, en richting Salzburg. Maar onderweg stond er nog voldoende op het programma.

Eerste plek was de ‘schlafende hexe’ (de slapende heks). Het is een berg met daar bovenop een slapen heks. Ja, je moet even goed naar de foto kijken. Rechts van het midden het gezicht. Links daarvan haar handen en dan de rest van haar lichaam links. Zie je het al?

Toen op naar het Aderlaarsnest dat bekend staat als de verblijfplaats van Adolf Hitler. Het is een vreemd gezicht, want het gebouw is al vanaf kilometers afstand te zien. Dominant prijkt hij boven het dal uit.

Tegenwoordig doet weinig meer aan het huis van Hitler denken. Terecht natuurlijk, want men is zeer bang dat het een bedevaartsoord wordt. Tegenwoordig heet het huis dan ook Kehlsteinhaus en staat het bekend als een gebouw met een fantastisch uitzicht.

Je moet een flink stuk klimmen om er met je eigen auto te komen. Daarna parkeer je en stap je over op een bus die je tot 100 meter onder het Adelaarsnest brengt. De rit is schrikbarend en prachtig tegelijk. Je rijdt langs afgronden die soms 800 meter diep zijn. Heb je hoogtevrees dan worden dit moeilijke kilometers.

En dan stap je uit de bus en sta je pal onder het Kehlsteinhaus. Er is maar 1 mogelijkheid om er te komen en dat is met de lift die achterin de gang zit die je hier onder ziet.

De lift is bizar. Het lijkt of je in een 5 sterren hotel terecht bent gekomen. Alles is bladgoud en glimt als zojuist gepoetst zilver. Hitler had enorme last van claustrofobie en door het glazen effect leek de lift vele malen groter dan dat hij eigenlijk is.

En dan kom je boven en lijkt het of je uitkijkt op moeder aarde. Het uitzicht is adembenemend en bijna geheel rond het huis kijk je in diepe dalen. Je merkt het dan, het is echt een prestige project geweest. Zie ons dit eens gebouwd hebben? Zie ons eens wat wij kunnen?

Ik dacht dat er weinig meer gerelateerd was aan de Fuhrer, maar dat valt nog redelijk mee. Een gallerij legt de geschiedenis uit van dit huis en daar staat Eva Braun en Adolf Hitler ook op afgebeeld. Overigens let even op de foto rechts. Hitler staat meters van de kant, want meneer had ook nog eens hoogtevrees. Wat een mietje.

De enige echt ruimte die nog redelijk origineel is is de oude huiskamer. Deze wordt gebruikt als restaurant gedeelte, maar de muren en decorage zijn hetzelfde gebleven.

Wij lopen er ruim een uur rond en concluderen dat het een bizare plek is. Een gekke geschiedenis met een oud opzichter die je niet moet eren, maar een bouwwerk wat echt ongelooflijk is. Echter worden wij na die tijd al een beetje gek van de hoogte. Het is mooi, maar het lijkt of je constant naar een schilderij zit te kijken. Het contact met de aarde lijk je te zijn verloren.

Daarna pakken we de auto en rijden de grens van Oostenrijk over. Volgende halte is de oudste zoutmijn van Europa. Deze zoutmijn heeft Salzburg zijn naam gebracht, want uit de opbrengsten werden de meest prachtige gebouwen in Salzburg gebouwd.

Voor dat je naar binnen gaat krijg je een keurig pakje aan. Ik schaam me nog een beetje, maar Jes voelt zich helemaal thuis. Het is voor haar net als in het Ziekenhuis.

Naast dat het een mooi mijn is, is het ook een leuke mijn. Je stapt op de trein, waar je allemaal achter elkaar zit, om in de echte mijn te komen.

Mooie doorkijkjes met een graad of 10.

Aangezien de mijn verschillende verdiepingen had moest je als mijnwerker nogal eens snel van de ene naar de andere verdieping komen. Hoe deden ze dat? Met de glijbaan! En deze zijn er nu nog! We hebben er twee gedaan. De ene is 40 meter en de andere 80. Vooral bij de laatste ga je met een rotgang naar beneden. Joehoe!

En dan is het nog even tijd voor vertier. De Rodelbahn!

Hij ligt toevallig onderweg naar Salzburg endus slaan we hem zeker niet over. Hup in de skilift.

En dan in het bakje. Jessica ben je klaar? Daar gaan we!

De baan is ruim 2 kilometer lang en sommige stukken ga je echt met een rotgang. In een vloek en een zucht sta je beneden, maar wat is dit toch leuk!

De beelden zeggen eigenlijk veel meer…

httpv://www.youtube.com/watch?v=B0mUEGI4HSM

En nu zijn we in Salzburg. De stad die alles aan het zout heeft te danken die in het donker prachtig is. We hebben bij een prima Griek gegeten en gaan morgen de stad verkennen. Tot morgen!

Gerelateerde artikelen:
* Legoland (dag7)
* Neuschwanstein & Tirol (dag6)
* Salzburg (dag5)
* Adelaarsnest & Zoutmijn (dag4)
* Munchen (dag3)
* Rothenburg – Munchen (dag2)
* Goes – Rothenburg (dag1)
* Duitsland Oostenrijk Tour (overzicht)

No responses yet

Geef een reactie