jun 21 2009

RONDJE ROND DE KERK

Published by Mark at 22:04 under Geen categorie

 

Collega Jan-Willem Antheunisse had me afgelopen week gewaarschuwd. Verwacht niet té veel van de tentoonstelling ‘Rondje Rond de Kerk’. Maar het kon mij er gistermiddag toch niet van weerhouden om een een kijkje te nemen in het Zeeuws Museum.

Oke, het zijn ‘maar’ twee zalen. De één is gereserveerd met prachtig video materiaal van het polygoon journaal, in de andere ruimte foto’s van het onbekende verleden van de Zeeuwse wielerhistorie met wielershirts die door Zeeuwen zijn gedragen.

Vooral de shirts raken mij. Het shirt van Jo de Roo uit zijn St Raphael tijd. Daar heeft hij ooit Parijs Tours in gewonnen. En het shirt van Frisol waar Jan Raas nog heeft in gezweet. Het is machtig hoe ze als ware museumstukken aan de muur hangen. Allemaal geleend van Henk Theuns die overigens een krankzinnige collectie aan wielershirts op zolder heeft hangen.

De foto’s van Marieke Wijntjes zijn prachtig. Het heden op plekken van het verleden. Plaatsen waar vroeger een Zeeuws Vlaamse wielerbaan heeft gestaan is nu ‘n vinex wijk. Ook Cees Raas staat zo trots als een pauw in zijn oude fietsenwinkel waar hij alle Zeeuwse renners hun fietsen onder handen nam. Cees zoals Cees is. Een machtige plaat! Chaupeau!

Jan-Willem Antheunisse heeft naast de film in de bioscoopzaal, ook al het voorwerk verricht. Nooit kwamen de velodromes aan bod, maar Jan-Willem heeft ze na veel speurwerk gevonden. En wat te denken van het verhaal dat de Tour de France ooit Zeeland aandeed. Wie had dat gedacht?

Het is prachtig wat hier hangt, maar toch heb ik een smaak in mijn mond. Een smaak naar meer! Dit is het topje van de Zeeuwe wielerhistorieberg en ik voel dat er nog veel meer prachtigs is te vinden over de Zeeuwse wielrennerij. Volgend jaar komen de Giro en de Tour door onze prachtige wielerprovincie. Wat zou het mooi zijn om dan een museum VOL te hebben hangen met nog zoveel meer Zeeuwse wielerhistorie. Want ik weet zeker, er is nog zoveel meer.

Hieronder 1 van de verhalen van het boek ‘Wind zoekt peleton’ wat gekoppeld is aan de tentoonstelling ‘Een rondje rond de kerk’. Hieronder het kortste verhaal van de, in totaal, 9 verhalen van Wilfried de Jong en Marcel Rozer over Jan Raas.

httpv://www.youtube.com/watch?v=rfAw_OxyZGA

No responses yet

Geef een reactie