jun 29 2008

TREINREIS KRAKOW-KIEV

Published by Mark at 11:39 under Geen categorie

Wat zou gaan lijken op een aflevering op Rail Away is het ook helemaal geworden.De trein is een prachtig vervoermiddel waarbij je snel in contact komt met de bevolking en ook nog eens prima het land krijgt te zien.

Eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegen op, maar het is op alle fronten meegevallen. Ach ja, de coupe is wat aan de krappe kant, maar de mooie verhalen vergoeden dat volledig. Er was een kleine 20 uur voor de treinreis uitgerekend en denk daarbij vooral niet dat je 20 uur aan het reizen bent. We hebben er welgeteld 5 uur over gedaan om: 1. Een nieuwe onderstel te krijgen voor de trein. De treinen tot de gens van de Oekraine rijden op smal spoor en in de Oekraine op breed spoor. Daarbij gaat de coupe volledig de lucht in en worden er andere wielen onder het treinstel geschoven. Ja, we zaten nog allemaal in de coupe wat toch wel een vreemd moment opleverde toen we 1 keer de lucht ingingen.

2: De controle: We dachten al over de grens te zijn door een simpele controle van een douane-ambtenaar, maar na 10 km stonden we weer stil. Nu de Oekrainse controle waarbij honden het hele voertuig afsnuffelden en de militaire politie met wapens door de coupe liepen. Kijk, zo hadden we natuurlijk een land in voormalig Sovjetunie voor ogen. Het leek allemaal overdadig, maar alles ging met een vriendelijke glimlach en dat typeert volledig dit volk.

Ik wil geen negeatief woord meer horen over Polen of Oekrainers, want het lijkt of de eerste slechte nog geboren moet worden. Ze spreken hun talen niet volledig, maar door de lieve glimlach ben je dat al snel vergeten.
Polen heeft mijn ogen zowiezo helemaal geopend. In Zeeland barst het van de Polen en daar staan ze alleen bekend als harde werkers. Nou, dat zijn ze ook maar ze hebben ook zeker een gevoel van stijl, klasse en een hollandse hebzucht. Dit volk heeft zich binnen een aantal jaren volledig ‘aangepast’ aan de ‘Westerse Normen’. En nog verdomd goed ook. Toppunt was nog wel even een winkelcentrum in Krakow bezoeken waar wij in Nederland niet aan kunnen tippen. Sterker nog, in de VS zou deze Mall absoluut niet mis staan. Alle grote merken aanwezig en de prijzen zijn precies zoals in NL
De Oekraine is mooier. Het ruikt er heerlijk naar oud Russische geweld. De treinstations zijn fantastisch om te zien en de mensen zijn wederom ontzettend aardig. Oke, hier heeft men nog niet van Europese subsidie gehoord (Polen staat vol van deze borden, maar later daarover meer), maar wanneer er zicht is op de Euro gaat dit een ontzettend welvarend land worden waarbij ze concurenten van Nederland gaan worden. En wat mij betreft, volledig terecht!


De enige bank in de coupe. Met vier man naast elkaar.


Op een klein stationnetje…


… ‘s morgens in de vroegte.


We hebben uren heerlijk uit het raampje gehangen.


En daar kwamen de mannen om het onderstel te wisselen. Puur handwerk nog.


Wij hangen in de lucht en de nieuwe wielen worden eronder geschoven.


Bas, kijk uit! Paaltjes! Of onkruid!


Grens van de Oekraine


En dwars door de Oekraine.

No responses yet

Geef een reactie