apr 17 2007

DE ZEEUWSE TOP 40

Published by Mark at 23:48 under Geen categorie

Zeeland is op zoek naar zijn Zeeuwse Top 40. Op hemelvaartsdag zendt Omroep Zeeland de 40 beste platen uit die door het publiek worden gekozen. Nu heb ik vandaag eens in de tussenstand geneust en verdorie, Blof staat veel te hoog met meerdere nummers. Want laten we eerlijk zijn, de teksten van de blaffers zijn niet te volgen. Zomaar een voorbeeldje uit ‘Aanzoek zonder vinger’ (de naam alleen al):

We verwachten niets maar toch. Wist je waar dit uit zou komen. Dat je niets voor lief kan nemen. En dat het vreemder is dan dromen. Ook al gaat het zo vanzelf.

Iemand een idee waar, wat, hoe en wie!? Niet te volgen, bagger dus!

Het zou echt zonde zijn om dat dit op 1 komt terwijl vele Zeeuwse artiesten tekstueel meesterlijk zijn. Literaire toppers die lekker in het gehoor liggen en ook nog eens swingende meezingers zijn. Een voorbeeld van zo’n lied van ‘De Schompen’ met ‘Jewannes van der Linden’:

Ik bin Jewannes van der Linden, en ik ei net un nieuwe n’oed. En a de mensen me zie lôpen zegge ze, oe-hoe-oe-hoe is da’t joe’n oed!?

Doeltreffend en geen vragen over hoe de tekst op te vatten. Gewoon recht voor zijn raap, prachtig dus! Nog zo’n mooi voorbeeld van ‘Surrender’ met ‘Meriete’:

O Meriete, O Meriete, lekker boerenmeid. O Meriete, O Meriete, die a zo lekker vrijt!

Je wil toch meteen Meriete ontmoeten!? Bij Blof weet je niet eens hoe ze heet. Maar niet alleen in het Zeeuws levert het prachtige coupletten en refreinen op. ‘Laurens Joenssen’ met de ‘Zeepik van Ossenisse’ duikt even de Westerschelde in en ook nog eens in keurig ABN:

Ik ben de zeepik van Ossenisse, we waren altijd zo een prachtig paar. Maar toen heeft kibbeling me haar van me afgenomen, maar met hem ben ik nog niet klaar.

En wil je dan echt hét hoogtepunt qua Zeeuwse liederen hebben dan moet je bij ‘Bei Cok’ zijn. Met zijn ‘wan we bin Zeeuwen’ legt hij in 1 couplet uit waar het bij de Zeeuwen allemaal om draait. Zet Bei er dus maar lekker bij in de Top 5 van Zeeuwse nummers.

Wan we bin Zeeuwen van top tot teen. Plezier en leute is nummer een. Het Zeeuwse spreekwoord van Oost tot West, lukt ‘t vandaege nie dan lukt ‘t merrege best!

Uw keuze en alle geselecteerde nummers horen kan op de site van de Zeeuwse Top 40 op de site van Omroep Zeeland.

No responses yet

Geef een reactie