okt 20 2006

LIJKENPIKKERIJ

Published by Mark at 13:21 under USA

Een begrafenis, het zijn van die onderwerpen die je liever niet draait. Iemand anders verdriet is niet mijn ding en ben op zo’n dag extra voorzichtig met mensen die hun emotie niet de baas zijn. Geeft niet, ik draai het niet zodat het ook niet per ongeluk nog gebruikt gaat worden.

Donderdag was er een ter aarde bestelling van een niet nader te noemen oud burgemeester. De familie had gevraagd of we niet IN de kerk wilden draaien en ook zeker niet OP de begraafplaats. Prima, het enige wat we wilden draaien was een ruim totaal van de stoet die richting kerk trok en daarna wat beelden in een sporthal, waar de mensen, die geen plaats konden nemen in de kerk, naar de dienst konden kijken. Geen emoties dus, alleen een shot dat duidelijk aangeeft dat het druk was tijdens de begrafenis.

Met gepaste afstand (150 meter) had ik afstand genomen van de weg waar ze langs kwamen. Statief uit, camera erop en eventjes geduld. Terwijl ik een shot maak van de kerktoren zie ik in mijn ooghoek een man vanuit de kerk komen aanstormen. Hij zal waarschijnlijk nog net even wat willen regelen voordat de stoet langs komt. Fout! Het is voor mij bedoeld. Meneer gaat als een wilde tekeer en beschuldigt mij in 30 seconden van de meest achterlijke dingen. Er is met geen speld tussen te komen en ik besef dat we waarschijnlijk hier te maken hebben met een emotioneel familielid. Nadat hij is uitgeraasd en ik me heb voorgesteld, probeer ik uit te leggen wat mijn bedoelingen zijn en dus zeker niet hier sta om tranen in beeld te brengen. Alleen de stoet in ruim totaal, dat is het enige.

Ik heb het al verbruikt. Hij beschuldigt me van lijkenpikkerij… het stoom komt uit mijn oren en ik ben er klaar mee. Het liefst zou je meneer …. ach, laat maar. Ik doe verstandig en pak mijn camera en statief en loop maar weg. Praten heeft geen zin en op zo’n moment zeker niet.

Met een gevoel van verbazing, boosheid en teleurstelling stap ik naar de sporthal waar het vele malen minder druk is dan gedacht. De hal is nog niet eens voor 1/3e gevuld. Het lijkt wel eens slecht bezocht concert!

Mijn klomp breekt wanneer ik zie dat op 2 schermen de dienst integraal wordt uitgezonden met 4 camera’s! JVR is speciaal ingehuurd voor de mensen in de sporthal en als aandenken voor de familie. De ene close-up met verdriet na de andere volgen zich in razend tempo op. De ene traan na de andere worden de sporthal ingeslingerd. Tuurlijk! De familie wil nog iets speciaal als nagedachtenis aan deze dag. Lekker veel huilende mensen om later nog eens te kunnen bekijken.

Ik hoor na de dienst dat meneer driftkop, met nog vele anderen, is ingehuurd door de familie om heel de dienst tot in de puntjes te regelen. Hij probeert zelfs nog zijn excuses aan mij te geven. No f******* way! Iemand uitmaken voor lijkenpikkerij gaat mijlen te ver!

One response so far

1 Reactie to “LIJKENPIKKERIJ”

  1. Mark Rijk » 10 JAARop 29 mei 2014 om 01:48 uur

    [...] OOK: – LIJKENPIKKERIJ – PLONS – OPVANGEN IS EEN VAK – NOPPIE – OP DE SET – [...]

Geef een reactie